Economie

​PATRU INDICAŢII GEOGRAFICE ALE REPUBLICII MOLDOVA VOR FI PROTEJATE PE TERITORIUL UE

26 octombrie, 2016

Patru indicaţii geografice ale Republicii Moldova, inclusiv „Divin”, vor fi protejate pe teritoriul UE. Decizia a fost adoptată la Bruxelles, în cadrul celei de-a doua reuniuni a Subcomitetului pentru Indicații Geografice, instituit în conformitate cu Articolul 306 al Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Surse din cadrul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au relatat pentru INFOTAG că în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sunt protejate indicaţiile geografice care desemnează trei zone vitivinicole ale Republicii Moldova: Valul lui Traian, Codru, Ştefan Vodă, dar şi indicaţia geografică Divin, care va fi utilizată pentru produsul „rachiu de vin învechit”, fabricat pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Reuniunea a doua a Subcomitetului pentru Indicații Geografice Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost găzduită de către Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) a Comisiei Europene, care actualmente deţine preşedinţia Subcomitetului. Din delegația RM au făcut parte reprezentanți ai AGEPI, Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Misiunii Republicii Moldova la Bruxelles.

Începând cu 1 ianuarie 2017, preşedinţia Subcomitetului va fi preluată de către Moldova, în conformitate cu Regulile de procedură ale Subcomitetului, care este responsabil să monitorizeze evoluția acordului în domeniul indicațiilor geografice și servește drept forum de cooperare și dialog în materie de indicaţii geografice.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.26 19:43 Fima
    Pentru producatorii asta este o noutatea buna si mult timp asteptata.
  2. 2016.10.26 19:48 Elena
    Acuma sa deschide o posibilitate pentru exoprtul in tarile UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.