Economie

EXPERT: PROIECTUL DE LEGE PRIVIND ÎNTREPRINDERILE DE STAT ŞI MUNICIPALE TREBUIE REVIZUIT

08 decembrie, 2016

Proiectul de lege privind întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală trebuie revizuit. Despre aceasta se menţionează în raportul „Monitorizarea transparenţei întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu capital de stat”, prezentat joi de experţii Transparency International Moldova (TI-Moldova).

Potrivit agenţiei INFOTAG, autorul raportului, Ianina Spinei, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost monitorizate 67 de întreprinderi, dintre care doar o treime au prezentat informaţia solicitată, însă şi aceea fiind „trecută prin sita cenzurii”.

Potrivit ei, la unele întreprinderi care au generat pierderi au fost înregistrate cazuri de acordare a premiilor băneşti pentru administraţie, ceea ce nu ar fi trebuit să fie. Această lacună trebuie înlăturată la nivel legislativ. Aceeaşi situaţie se atestă şi în privinţa premiilor băneşti pentru membrii consiliului întreprinderii.

Spinei a menţionat că există cazuri când în consilii activează oameni care nu au experienţă şi cunoştinţele necesare pentru funcţia deţinută, în special în consiliul „Moldtelecom” şi „Moldexpo”. Doar o treime din întreprinderi publică informaţii despre locurile de muncă vacante, dintre care doar jumătate desfăşoară concurs pentru suplinirea lor.

„Întreprinderile ascund informaţia despre venituri şi cheltuieli, făcând trimitere la secret comercial, deşi sunt obligate să o prezinte”, a spus expertul.

Ea a menţionat că o lacună serioasă a legii cu privire la achiziţiile publice este faptul că în jurisdicţia acesteia nu ajung întreprinderile de stat şi societăţile pe acţiuni cu capital de stat.

„Doar 25% din întreprinderi au prezentat planurile de achiziţii sau au indicat sursa publicării lor”, a spus Spinei.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea responsabilităţii şi transparenţei la întreprinderile statului”, cu susţinerea financiară a Fondului Naţional pentru Democraţie (National Endowment for Democracy).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.08 19:00 Elena
    De ce strainii finanseaza asa organizatie?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.