Economie

​MINISTRUL ECONOMIEI, OCTAVIAN CALMÎC, DESPRE SUCCESELE ŞI PROVOCĂRILE ANULUI 2016

30 decembrie, 2016

Criza bancară, plata salariilor și pensiilor, redresarea situației economice sau menținerea climatului investițional sunt doar câteva dintre provocările cu care s-a confruntat Ministerul Economiei în anul 2016, afirmă ministrul Octavian Calmîc. Iar printre cele mai importante probleme rezolvate în 2016, în opinia lui Calmîc, este semnarea acordului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, soluționarea problemelor din sectorul energetic și îmbunătățirea climatului investițional.

“Pe parcursul 2016, imediat după inaugurarea acestui Guvern au fost mai multe provocări atât pe intern, cât și pe extern. Dacă vorbim de cele pe intern, sigur că ține de criza economică bancară, financiară, care exista la începutul acestui an și noi trebuia să soluționăm un șir de probleme acute care erau pentru economie, pentru societate. Pornim de la cele mai banale la prima vedere probleme, provocări, plata salariilor, pensiilor și acoperirea tuturor cheltuielilor curente ale Guvernului. Și aici de fapt am fost ocupați mai mult cu redresarea situației economice, cu menținerea climatului investițional în Republica Moldova, cu menținerea business-ului în Republica Moldova, pentru că era un trend de plecare a business-ului din Moldova în alte state”, a declarat ministrul Economiei într-un interviu pentru Publika TV, subliniind că s-a reușit stabilizarea situației.

O altă provocare, de extern, punctată de Octavia Calmîc a fost suspendarea din partea donatorilor a suportul promis Republicii Moldova. “Erau foarte multe restanțe în implementarea Acordului de Asociere, în speță a Acordului de Comerț Liber cu Uniunea Europeană. Eram în probleme de dificultate și în comunicarea și cu Federația Rusă și cu Ucraina și cu Belarus. Erau mai multe subiecte pe agendă care nu erau soluționate de ceva timp. De aceea am fost în poziția să redresăm și vectorul extern. Să încercăm să avem un dialog permanent și înțelegător din partea partenerilor ca această soluție sau aceste soluții să fie găsite”, a explicat Calmîc.

Acesta consideră programul cu FMI cea mai importantă realizare din 2016. “Eu cred că aceasta este cea mai bună realizare a noastră în 2016 că am reușit să avem un program cu FMI”, a declarat Calmîc. Alte realizări importante menționate de ministrul Economiei sunt soluționarea problemelor în sectorul energetic și un șir de îmbunătățiri a climatului investițional.

Cel mai mare eșec, în opinia lui Calmîc, a fost că nu s-a reușit pe parcursul anului 2016 restabilirea relațiile bune cu Federația Rusă. “Atunci când în ultimii cinci sau șase ani de zile politicul din Republica Moldova a ignorat orice contact, orice dialog cu Federați Rusă, asta a avut un impact și economic și social asupra relațiilor cu Republica Moldova. Eu cred că noi acum trebuie să echilibrăm aceste relații. Sigur că punem accentul pe dezvoltarea unor relații de interes comun”, a exmplicat ministrul Economiei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.07 22:11 vika
    ..“Pe parcursul 2016, imediat după inaugurarea acestui Guvern au fost mai multe provocări atât pe intern, cât și pe extern. Dacă vorbim de cele pe intern, sigur că ține de criza economică bancară, financiară, care exista la începutul acestui an și noi trebuia să soluționăm un șir de probleme acute care erau pentru economie, pentru societate. Pornim de la cele mai banale la prima vedere probleme, provocări, plata salariilor, pensiilor și acoperirea tuturor cheltuielilor curente ale Guvernului. Și aici de fapt am fost ocupați mai mult cu redresarea situației economice, cu menținerea climatului investițional în Republica Moldova, cu menținerea business-ului în Republica Moldova, pentru că era un trend de plecare a business-ului din Moldova în alte state”, a declarat ministrul Economiei într-un interviu pentru Publika TV, subliniind că s-a reușit stabilizarea situației. - "Suficientă transpaenţă" de info, sinceritate a unui copil cu dorinţe obscure - dulciuri vrea, poizile nu lea învăţat dar promite că la anul care vine totul va fi oK . Ar putea să fie de interes[..] opinia Ministrului ecunomiei, 01.01.2017, privind motivarea privatizării întreprinderilor(bunurilor materiale) cu capital de Stat. ?!?.."офонареть" ..

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.