Economie

​VICEDIRECTORUL AEE: SPORIREA EFICIENŢEI ENERGETICE ÎN CLĂDIRI TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE PENTRU AUTORITĂŢI

18 ianuarie, 2017

Sporirea eficienţei energetice în clădiri trebuie să ocupe un loc remarcabil în politica promovată de Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a făcut directorul adjunct interimar al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), Ion Cozma, în cadrul unui atelier de lucru.

Surse din cadrul AEE au relatat pentru INFOTAG că evenimentul a fost organizat cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (MSPL/GIZ). La atelier au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agențiilor de Dezvoltare Regională, auditori energetici, manageri energetici, oameni de ştiinţă şi experţi.

Potrivit lui Cozma, „în prezent, problema sporirii eficienţei energetice în toate sectoarele economiei este una prioritară pentru Republica Moldova. Clădirile consumă circa 54% din consumul total de energie în ţară, având cel mai mare potenţial de reducere a consumului”.

Consultantul internațional superior din cadrul MSPL/GIZ, Dietrich Hahn, a menționat că „Uniunea Europeană are planificate fonduri pentru elaborarea proiectelor tehnice în domeniul eficienței energetice, iar, în acest sens, este nevoie de experți bine pregătiți atât din domeniul public, cât și cel privat”.

Obiectivele atelierului au fost elaborarea și documentarea auditului energetic conform standardelor locale și europene (DIN EN 16247), precum și asigurarea soluțiilor tehnice corespunzătoare pentru reabilitarea energetică a clădirii conform standardelor UE, care sunt considerate ca fiind valabile pentru Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.18 10:11 Grigore
    Numai atunci chind sa facem asta in toate cladirile in Chisinau, sa fie efect...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.