Economie

​PREŞEDINTELE IGOR DODON A RECUNOSCUT DATORIILE TRANSNISTRIEI PENTRU GAZ DREPT „DATORIA TOTALĂ A MOLDOVEI” FAŢĂ DE „GAZPROM” ÎN SUMĂ DE $6,5 MLRD.

18 ianuarie, 2017
<mt_str50>

Preşedintele Igor Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom” în sumă de $6,5 mlrd. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat în timpul întrevederii la Moscova cu conducerea concernului rus.

În acelaşi timp, şeful statului, care pe 17-18 ianuarie efectuează prima sa vizită oficială în Rusia, a menţionat că Chişinăul „examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de „Gazprom”, pe care Moldova din dreapta Nistrului o are în sumă de circa $500 mil.

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa $500 mil., iar din stânga Nistrului – de circa $6 mlrd. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste $6,5 mlrd. – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon.

Potrivit lui, concernul „Gazprom” nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Moldovei.

„Referitor la datoria de pe malul drept: noi încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei „Moldovagaz”, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”, a spus Preşedintele, care consideră că la etapa actuală Moldova nu va putea soluţiona problema datoriei din stânga Nistrului.

„Această problemă trebuie examinată în contextul reglementării transnistrene”, a spus Igor Dodon.

INFOTAG precizează: „Gazprom” deţine 50% plus o acţiune a companiei mixte „Moldovagaz”. La constituirea companiei, autorităţile publice locale au instalat conducte de gaz cu destinaţie locală, care nu au fost transmise în balanţa „Moldovagaz”. Potrivit estimărilor preliminare, valoarea acestora este de 1,5-1,8 mlrd. lei, pe care partea moldovenească propune „Gazprom”-ului să le includă în capitalul social al „Moldovagaz” şi cu această sumă să majoreze cota Moldovei în companie, care în prezent constituie circa 34%, sau să achite datoriile sale curente pentru gaz faţă de „Gazprom”.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

 1. 2017.01.18 15:32 Nina
  Nici acum nici mai tirziu noi nu avem solutie pentru a rezolva asa problema. Asta este un fel de cacpan pentru Moldova...
 2. 2017.01.19 08:45 Efim
  Este pacat, ca volumu datoriei creste!
 3. 2017.01.19 15:18 Slick
  Altii care si-au batut singuri cuie in talpa alegand un cretin in fruntea tarii. Si apoi se mira (sau nu) de ce le merge atat de bine!

adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.