Economie

​ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A RESTAURANTELOR: LEGEA ANTITUTUN ESTE NEFUNCŢIONALĂ ŞI PROMOVEAZĂ CONCURENŢA NELOIALĂ

20 ianuarie, 2017

Asociaţia Naţională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement consideră că legea antitutun este nefuncţională şi creează condiţii pentru concurenţa neloială.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei, citat de agenţia INFOTAG, unele localuri încalcă Legea privind controlul tutunului şi permit clienţilor să fumeze în încăpere.

Anterior, fondatorul platformei economice „Sodrujestvo”, Veaceslav Valco, a comunicat pe reţelele de socializare că „22 de instituţii au scris o plângere colectivă împotriva concurenţilor, care, în opinia lor, încalcă legea antitutun”.

Asociaţia declară că nu se va implica în neînţelegerile interne ale proprietarilor de restaurante. Totodată, ea menţionează că localurile cu terase mici îşi pierd clienţii pentru că aceştia sunt nevoiţi să se îndepărteze la o distanţă de 10 metri de intrare. În acest caz, vizitatorii preferă cafenelele şi barurile cu terase mai mari.

„La primele rapoarte prezentate în vară-toamnă 2016, cât terasele de vară erau deschise, datele Ministerului Sănătății erau pozitive – gegea se respectă! Praf în ochi! La închiderea teraselor de vară, s-au început unele suspiciuni că pe undeva se fumează în incinta localurilor, pe undeva cu frică se încalcă legea, pe undeva fără nici o frică. Şi gata, trebuie să achite amendă”, se arată în comunicatul Asociaţiei.

Membrii acesteia menţionează că reprezentanţii restaurantelor şi localurilor de agrement au solicitat de mai multe ori autorităţilor să revizuiască legea. A fost propus ca instituţiilor să li se permită să amenajeze locuri speciale pentru fumat, precum şi să fie revizuită posibilitatea de a fuma la o distanţă mai mică de 10 metri de la intrare. Autorităţile însă au refuzat.

„Cineva are terasa plină, cineva are terasa goală! Cineva câștigă, cineva pierde! Doar din simplul motiv că s-au schimbat regulile de joc fără să fie gândite bine. Argumentele noastre, întâlnirile ulterioare cu fracțiunile parlamentare şi demersurile expediate nu au avut puterea de a convinge autorităţile”, consideră Asociaţia.

INFOTAG precizează: Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare la 31 mai 2016. potrivit documentului, se interzice fumatul în raza de 10 metri de la intrare în spaţiile publice închise, pe terenurile de joacă, în locurile deschise în timpul desfăşurării activităţilor de divertisment, la staţiile de transport public, în spaţiile medico-sanitare şi în instituţiile de învăţământ.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.