Economie

COMPANIA „SUMITOMO ELECTRIC BORDNETZE” CONSTRUIEŞTE LA ORHEI O FABRICĂ DE PRODUCERE A CABLAJELOR

14 februarie, 2017

Compania nipono-germană „Sumitomo Electric Bordnetze” (SEBN), care a venit pe piaţa Moldovei la sfârşitul anului 2015, construieşte la Orhei o uzină de producere a cablajelor pentru industria de automobile.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un interviu exclusiv acordat revistei „Profit” de către directorul companiei, fostul preşedinte al Parlamentului, Igor Corman, a spus că a fost selectată compania austriacă „Strabag”, care la finele lunii august 2016 a dat start şantierului de construcţie la marginea Orheiului, pe o suprafaţă de 8 ha. Construcţia fabricii este estimată la peste 20 mil. euro.

„Conform contractului, în luna august 2017 va fi dată în exploatare o suprafaţă de 5 mii m.p., iar finalizarea construcţiei fabricii este preconizată pentru luna noiembrie. Suprafaţa totală va fi de 27 mii m.p., ceea ce înseamnă că vor putea fi angajaţi circa 2500 de muncitori”, a spus Corman.

În prezent, „Sumitomo Electric Bordnetze” închiriază o hală la marginea Orheiului, unde muncesc 285 de persoane.

„Pentru hala pe care o închiriem acum nu avem capacitatea de a angaja mai mult de 350 de persoane. În următorii 2-3 ani va trebui să ajungem la cifra de 2500 de angajaţi. Recunoaştem că este o mare provocare, fiindcă în momentul în care ne vom transfera la noua fabrică, vom fi nevoiţi să suplinim rapid numărul de muncitori”, a explicat Corman.

Referindu-se la strategia investitorilor, directorul companiei a remarcat că investitorii mari nu se gândesc la ziua de mâine şi nici la anul următor.

„Ei se gândesc pentru decenii înainte. SEBN nu a plecat în ultimii 20 de ani din nici o ţară unde a deschis o fabrică, indiferent de profitul pe care l-a obţinut. Este adevărat că în unele ţări au crescut costurile, s-a redus volumul de muncă. Noi percepem acest lucru ca pe o şansă pentru Moldova. Timp de 20 de ani aceste ţări au fost în vogă, acum a venit timpul ca noi să preluăm ştafeta pentru următorii 20 de ani”, spune Corman.

Managerul speră că fabrica din Orhei nu va fi unica întreprindere a „Sumitomo Electric Bordnetze” în Moldova.

„Sunt vizionar din fire şi mi-aş dori ca în următorii 4-5 ani să existe nu doar o fabrică SEBN în Moldova. La volumele de muncă pe care le planificăm, s-ar putea ca în viitorul apropiat să ne gândim serios la deschiderea unei noi fabrici prin apropiere. Deja am început aceste discuţii. Totul se planifică minimum cu cinci ani înainte”, a remarcat Corman.

Directorul „Sumitomo Electric Bordnetze” menţionează cu satisfacţie că în 2016 a fost consolidată echipa de profesionişti, ceea ce, în opinia lui Igor Corman, este un aspect extrem de important pentru a demara afacerea cu succes.

„Am selectat managerii şi vreau să accentuez că am identificat un potenţial foarte bun, chiar peste aşteptări”, a spus el.

INFOTAG precizează: „Sumitomo Electric Bordnetze” este o companie japonezo-germană, specializată în producerea şi furnizarea de cabluri şi alte componente pentru industria de automobile. Face parte din grupul internaţional „Sumitomo Electric Industries Group”, care include peste 300 de filiale în mai mult de 30 de ţări din întreaga lume.

Igor Corman a activat timp de 15 ani în diplomaţie, fiind inclusiv Ambasador al Moldovei în Germania. În 2009 a intrat în politică, a devenit deputat, fiind preşedinte al Comisiei pentru politică externă, iar apoi preşedinte al Parlamentului. În octombrie 2015 a renunţat la mandatul de deputat, devenind director al „Sumitomo Electric Bordnetze”. (Interviul integral îl puteţi citi în numărul din ianuarie 2017 al revistei „Profit”).

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.14 18:22 Olga
    Daca ei stau la noi 15-20 de ani o sa fie MINUNAT.
  2. 2017.02.14 18:24 Melenia
    Numai acum noi avem rezulrtate la care a muncit enorm dl Lazar valeriu chind a fost la ministerul de economie.
  3. 2017.02.14 18:25 Ovidiu
    Este om cinstit si cu mare suflet, el are omenie si a cele sapte ani de acasa!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.