Economie

​EXPERT: „TERMOELECTRICA” NU ARE REZERVE CU CARE SĂ ACOPERE DATORIA FAŢĂ DE „MOLDOVAGAZ”

23 februarie, 2017

„Nu se cunosc rezervele pe care le are „Termoelectrica” pentru a acoperi datoria de 2,8 mlrd. lei faţă de SA „Moldovagaz”, acumulată pe parcursul a 15-20 de ani”, a comunicat pentru reporterul INFOTAG economistul Sergiu Tofilat, expert al Centrului de analiză, supraveghere şi protecţie în domeniul energetic (ASPE).

Potrivit lui, posibil că întreprinderea de stat va încerca să-şi optimizeze procesele şi cheltuielile interne.

„Însă dacă e aşa, apare întrebarea: De ce nu s-a făcut acest lucru mai înainte?”, a spus expertul.

Tofilat admite că „Termoelectrica” va încerca să găsească bani la datornicii săi, în primul rând la asociaţiile locativ-comunale. Datoria acestora faţă de întreprindere este de circa 600 mil. lei.

„Mai ştiu că se poartă negocieri cu Banca Mondială, pentru ca aceasta să fie garant pentru restituirea datoriei „Termoelectrica” faţă de SA „Moldovagaz”, susţine expertul.

Vinceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că „există un acord cu „Gazprom”, potrivit căruia va fi semnat un memorandum cu „Termoelectrica” pentru o perioadă de 15-20 de ani, iar datoria va fi achitată timp de 20 de ani”.

„Activitatea eficientă a întreprinderii de stat va permite să reducem tariful şi să restituim datoriile faţă de „Moldovagaz”, a spus Triboi.

INFOTAG precizează: Datoria istorică s-a format încă înainte de comasarea întreprinderilor „Termocom” cu CET-1 şi CET-2. În anul 2016, „Termoelectrica” a reuşit să oprească creşterea datoriei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.23 18:18 David
    Asa si este dl Tofilat.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.