Economie

​CREŞTEREA COMERŢULUI CU UE NU ESTE MOTIVAT POLITIC ŞI NU E ÎN DETRIMENTUL COMERŢULUI CU RUSIA ŞI UEE – EXPERŢI GERMANI

02 martie, 2017

Intensificarea comerţului Moldovei cu UE nu se bazează pe hotărârile politice ale autorităţilor şi nu s-a desfăşurat în detrimentul Federației Ruse și a Uniunii Economice Eurasiatice (UEE). Acestea sunt unele din concluziile grupului de economiști din cadrul German Economic Team (GET), care în ajun au prezentat un studiu în acest sens Ministerului Economiei.

Surse din cadrul ministerului au relatat pentru INFOTAG că în studiu este analizat impactul implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC/DCFTA) în primii doi ani.

Potrivit experţilor germani, tendința de intensificare a comerțului cu UE a început cu mai mult de 10 ani în urmă, până la semnarea ZLASAC. Datele statistice demonstrează că începând cu 2004, exporturile moldovenești către UE au crescut anual în medie cu peste 10%, iar după semnarea acordului Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Moldovei, însumând peste 65% din exporturi. În 2016, exporturile moldoveneşti pe piaţa UE au depăşit $1,332 mil., iar creşterea anuală a fost de 9,4%.

„DCFTA a fost și continuă să fie benefic pentru economia Republicii Moldova. Dar este justificată și încercarea de a îmbunătăți relațiile comerciale cu Rusia, însă nu e deloc necesar ca aceasta să se întâmple cu riscul de a înrăutăți relațiile comerciale cu Uniunea Europeană”, a specificat conducătorul GET Moldova, Ricardo Giucci.

Unul din autorii analizei, economistul Woldemar Walter, a menţionat că „nu este necesar de a alege între comerțul liber cu Rusia sau UE, deoarece DCFTA este pe deplin compatibil cu acordul de liber schimb existent cu Federația Rusă. Moldova ar trebui să aibă drept obiectiv asigurarea comerțului liber cu ambele părți”.

Potrivit experților, îmbunătățirea relațiilor comerciale cu Federația Rusă și UEE trebuie să constituie un obiectiv legitim al autorităților de la Chișinău, deoarece piața UEE reprezintă 17% din exporturile totale ale Republicii Moldova.

Ei consideră că autoritățile Republicii Moldova trebuie să continue implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, deoarece acest lucru este în interesul economic al țării și populației.

„Orice chestionare a ZLSAC de către reprezentanții oficiali slăbește efectul Acordului și are un impact economic negativ asupra țării. Mai mult, în aceste condiții, potențialii investitori, interesați să producă în Moldova și să exporte în UE, ar putea să amâne sau chiar să anuleze deciziile de implementare a proiectelor în economia națională”, susţin autorii studiului.

INFOTAG precizează: Începând cu 2010, Echipa Economică Germană în Moldova susține Guvernul Republicii Moldova în domeniul stabilizării dezvoltării economice și modelării proceselor necesare pentru reformele economice. GET Moldova constituie o parte a proiectului „Consultanță guvernamentală la nivel înalt în numele Ministerului Federal al Economiei și Energiei“, care, de asemenea, include Ucraina, Belarus și Georgia.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.