Economie

VICEMINISTRUL FINANŢELOR: SISTEMUL ELECTRONIC DE ACHIZIŢII PUBLICE ESTE BENEFIC ATÂT PENTRU STAT, CÂT ŞI PENTRU ANTREPRENORI

23 martie, 2017

Sistemul electronic de achiziţii publice este benefic atât pentru stat, cât şi pentru antreprenorii privaţi. O astfel de opinie susţine viceministrul Finanţelor, Iurie Cicibaba.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, el a menţionat că acest sistem va permite agenţilor economici privaţi să aibă acces rapid şi deschis la informaţii ce ţin de licitaţiile publice. Totodată, cu ajutorul lui va fi mai uşor de a înţelege de ce a câştigat anume o companie, câţi bani au fost cheltuiţi şi unde au fost transferaţi. De asemenea, antreprenorii vor avea posibilitatea să-şi plaseze ofertele, ceea ce le va permite să facă achiziţii comune la un preţ mai mic şi fără pierderi de calitate. "De asemenea, sistemul va permite să diminuăm nivelul de ocupare a Agenţiei Achiziţii Publice, care nu va răspunde de înregistrarea contractelor, dar va efectua doar monitorizarea sistemului. Noua variantă a achiziţiilor de stat va permite să sporim calitatea acestora, precum şi va creăm o bază de date extinsă a licitaţiilor cu acces liber", a adăugat Iurie Cicibaba.

Reprezentantul Agenţiei Achiziţii Publice, Gheorghe Ghidora, a menţionat că "sistemul electronic este un instrument de lucru eficient, dar nu o soluţie de-a gata pentru toate problemele, deşi rolul erorii cauzate de factorul uman va fi redus substanţial".

INFOTAG precizează: Începând cu 1 ianuarie 2017, achiziţiile publice în Moldova se realizează prin intermediul sistemului electronic ProZorro, care în primele trei luni funcţionează într-un regim pilot. Dacă va avea succes, atunci va fi implementat oficial. Achiziţiile publice prin intermediul ProZorro deja se realizează în Ucraina şi Georgia.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.23 12:22 Fima
    Demult este nevoe in tara noastra asa ceva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.