Economie

​ÎN MOLDOVA VA FI CREATĂ AGENŢIA NAVALĂ, ÎN SUBORDINEA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR

24 martie, 2017

În curând, în Moldova va apărea o nouă structură – Agenţia Navală. Crearea instituţiei este prevăzută în proiectul de lege aprobat de Guvern.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Agenţia Navală va fi creată în baza întreprinderii de stat „Registrul navelor” şi Serviciului Căpităniei Portului Giurgiuleşti şi se va afla în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Noua instituţie va avea buget autonom şi va funcționa în baza principiilor de autodeterminare și autofinanțare. Agenţia se va ocupa de elaborarea, coordonarea, inspectarea, controlul, supravegherea și certificarea infrastructurii maritime de transport și a celei acvatice interne, dar și a personalului din domeniu. Agenția Navală va deveni instituția tehnică specializată care va asigura controlul de stat asupra statutelor de port și navă sub pavilionul Moldovei – va duce evidența și controlul stării tehnice a vaselor maritime, dar și va asigura protejarea resurselor naționale de apă de poluare. Crearea Agenției Maritime va permite asigurarea funcționării sigure a complexului portuar din Giurgiulești.

Ministerului Transporturilor consideră că, graţie Agenţiei Navale, vor fi intensificate eforturile de reducere a numărului navelor înregistrate în porturile din Moldova care nu corespund cerințelor internaționale și prezintă pericol pentru ecologia din regiune, dar și pentru creșterea calității navelor sub pavilion moldovenesc.

Potrivit datelor ministerului, 40% din mărfurile comerţului intern şi 70% din mărfurile destinate pentru comerţul extern sunt transportate pe cale maritimă.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.24 18:47 Serafim
    Interesant, Tomas Mozer stie despre asta, el este de acord?
  2. 2017.03.24 21:39 vika
    Serafim, eu consider că Tomas Mozer a fost informat în termen. Probabil dânsul depune eforturi mari deoarece este borba de:
    Agtnţia Maritimă;
    Agenţia navală;

    -- va fi necesar di instituit Agenţia fluvială.

    .. Agenţia transportuli fluvial - NORD;

    Agenţia transportului fkuvial SUD şi este clar că va trebui de instituit un control de Stat pe anumite direcţii. ......... ........
  3. 2017.03.25 14:02 Pirvan
    Eu nu cred ca asta ne ajuta macar cu ceva-ceva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.