Economie

​MINISTERUL AGRICULTURII RECOMANDĂ POMICULTORILOR SĂ SE PREGĂTEASCĂ DE POSIBILELE ÎNGHEŢURI

19 aprilie, 2017

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare recomandă pomicultorilor să se pregătească de posibilele îngheţuri, anunţate de meteorologi pentru această săptămână.

Surse din cadrul ministerului au relatat pentru INFOTAG că pentru protejarea copacilor de îngheţuri pe timp de noapte poate fi folosită metoda fumigaţiei. Aceasta se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.

O altă metodă de protecţie recomandată este mărirea umidităţii aerului cu ajutorul aspersoarelor, care, pulverizând apa în atmosferă, ridică temperatura aerului cu 2-4 grade. Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de zero grade.

INFOTAG precizează: Îngheţurile târzii de primăvară, înregistrate pe 26 şi 27 aprilie 2016, au compromis esenţial recolta de fructe în raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Glodeni, Ocniţa, Râşcani şi, parţial, Soroca. Suprafaţa totală de livezi afectate de îngheţuri constituie 6,42 mii ha, recolta compromisă este aproximativ de 62 mii tone, iar prejudiciile constituie aproximativ 207 mil. lei. Afară de livezi, au mai avut de suferit plantaţiile de sfeclă de zahăr şi de soia

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.04.19 17:15 Zoia
    It is a very big pity!
  2. 2017.04.19 17:20 Eva
    Noi nu avem subventions pentru asa predefined...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.