Economie

​MINISTERUL AGRICULTURII A FĂCUT RECOMANDĂRI PRIVIND MĂSURILE DE PROTECȚIE A PLANTELOR AFECTATE DE NINSORILE DIN 20-21 APRILIE

27 aprilie, 2017

Specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în comun acord cu oamenii de știință a instituțiilor de cercetări științifice din domeniul agricol, au elaborat mai multe recomandări privind măsurile de protecție a plantelor afectate de ninsorile din 20-21 aprilie.

Surse din cadrul ministerului au relatat pentru INFOTAG că pentru culturile pomicole se recomandă tăierea ramurilor vătămate și dezinfectarea rănilor cu mastic de livadă, produse cuprice sau cu preparatul biologic Paurin, cu respectarea cerințelor de utilizare. De asemenea, sunt recomandate tratamentele fitosanitare prin stropirea culturilor afectate de bacterioze cu produse de uz fitosanitar cuprice (cu excepția soiurilor sensibile la cupru) sau cu conținut de fosetil de aluminiu. Pot fi aplicate tratamente cu preparate biologice: Paurin, Rizoplan, Trichodermin pentru prevenirea infectării plantelor traumatizate cu diverși agenți patogeni și stimularea creșterii și dezvoltării culturilor agricole. De asemenea, se recomandă efectuarea în perioada de vegetație a 2-3 fertilizări foliare cu fertilizanți ce conțin microelemente – zinc, mangan, calciu, magneziu și molibden.

Pentru protecţia viței-de-vie, la temperatura aerului de 10-15 grade, trebuie aplicate tratamente cu produse cuprice, cu utilizarea dozei minime recomandate, pentru combaterea bacteriozelor, eutipiozei, brenerului. O deosebită atenție se va atrage asupra combaterii dăunătorilor - gândacul păros, erinoza.

Pentru culturile de grâu şi orz se recomandă tratamente fitosanitare pentru combaterea complexului de boli, dar şi pentru prevenirea dăunătorilor precum ploșnița cerealelor, păduchii, tripsul.

În opinia specialiştilor, ninsorile recente nu au avut un impact semnificativ asupra culturilor prășitoare – porumbul, soia, floarea-soarelui. Însă din cauza temperaturilor reduse la sol, o bună parte din suprafețele ocupate cu sfeclă de zahăr vor avea termenul de răsărire mai lung (15-20 zile), fapt ce ar putea provoca un nivel ridicat de infestare cu putregaiul plantulelor. Se recomandă afânarea solului între rânduri şi utilizarea fungicidelor cu acţiune sistemică în vederea protejării plantelor afectate.

Ministerul Agriculturii recomandă efectuarea monitorizării stricte a apariţiei complexului de dăunători, care pot căpăta o răspândire masivă după ridicarea bruscă a temperaturii aerului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.04.27 18:48 Ion
    Usor sa spus...
  2. 2017.04.27 19:06 oliviu
    ce sa fac fermierii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.