Economie

ROSSELHOZNADZOR ESTE DISPUS SĂ EXTINDĂ LISTA EXPORTATORILOR MOLDOVENI, ÎNSĂ DOAR ÎN ANUMITE CONDIŢII

24 mai, 2017

Rosselhoznadzor este dispus să extindă lista exportatorilor moldoveni, însă numai după „primirea şi analizarea informaţiilor privind sistemul de bază de control al respectării regimului de interdicţie la introducerea în FR a seminţelor de plante şi a materialului săditor, al căror program genetic a fost modificat prin utilizarea metodelor de inginerie genetică şi care conţin material genetic ingineresc.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul instituţiei sanitare ruse, despre aceasta a declarat conducerea acesteia în cadrul întrevederii din ajun cu consilierul Preşedintelui RM pentru economie, Elena Gorelova, şi consilierul în domeniul agroindustrial, Ion Perju. Din delegaţia moldovenească au mai făcut parte preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, Radu Mudreac, şi ambasadorul Moldovei, în FR, Andrei Neguţa. La negocieri au participat reprezentanţi ai Guvernului şi Ministerului Agriculturii al Rusiei.

Perju a menţionat că scopul vizitei delegaţiei moldoveneşti la Rosselhoznadzor este „restabilirea relaţiilor comerciale cu Rusia, în urma pierderii cărora Moldova a suferit pierderi financiare semnificative”.

El şi-a exprimat interesul în extinderea listei de întreprinderi ce au acces la piaţa rusă, deoarece agricultura „este una din principalele ramuri ale economiei Moldovei, care este susţinută şi dezvoltată activ de stat”.

Şeful Rosselhoznadzor, Iulia Şvabauskene, a amintit că producătorii moldoveni au pierdut piaţa rusă de fructe şi legume din cauza numeroaselor cazuri de depistare a produselor ce nu corespund normelor fitosanitare ale Rusiei.

„Situaţia a fost complicată de formarea haotică a loturilor ce nu permit urmărea căilor logistice şi stabilirea originii producţiei. Totodată, au fost înregistrate tentative de a introduce în Rusia produse vegetale poloneze sub formă de producţie moldovenească. Din acest motiv, am fost nevoiţi să recurgem la o măsură deosebită de control, care permite livrarea producţie de la întreprinderile ce corespund normelor internaţionale şi ruseşti. A fost formată o listă de 125 de companii pentru care Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor oferă garanţii privind siguranţa producţiei livrate”, a spus ea.

Potrivit ei, în urma acestei activităţi, volumul exporturilor de fructe şi legume a început să crească activ şi în primul trimestru al anului curent în Rusia au fost furnizate 60 mii tone de mere.

„În acest context, în ultimele luni, Rosselhoznadzor a cerut de trei ori Moldovei să ofere informaţii despre volumul şi nomenclatorul producţiei şi exporturilor de produse vegetale de la fiecare întreprindere ce desfăşoară activitate comercială cu Rusia, pentru a exclude probabilitatea livrărilor de produse interzise sub forma produselor moldoveneşti, precum şi pentru a contribui la creşterea exporturilor producţiei cu adevărat moldoveneşti”. Însă până în prezent nu am primit răspuns la informaţiile solicitate”, a spus ea.

Ion Perju a promis să ţină personal această problemă sub control, subliniind interesul Moldovei de a asigura exporturi transparente la întreprinderile care produc produse de calitate şi sigure.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.25 09:08 Fima
    Nimeni nu vre sa lucreza pentru Moldova...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.