Economie

GUVERNUL ŞI PARLAMENTUL AU REUŞIT SĂ REALIZEZE ÎN 2016 CEEA CE MULŢI NU CREDEAU – PAVEL FILIP

26 mai, 2017

În următoarele două săptămâni, Guvernul va aproba şi va transmite în parlament noua Lege a guvernului, ce prezintă reforma administraţiei publice centrale. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip, care vineri a prezentat în Parlament raportul de activitate a Guvernului pentru anul 2016.

„Am reuşit să facem ceea ce, la începutul anului 2016, când a fost format Guvernul, nimeni nu credea, considerând că nu avem şanse să stabilizăm situaţia, să readucem încrederea partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, să încheiem un Memorandum de cooperare pe trei ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)”, a spus Filip.

„Noi guvernăm ţara nu de dragul guvernării, ci pentru oameni, pentru realizarea aşteptărilor lor”, a remarcat Filip, menţionând că aceasta a fost prioritatea numărul unu în activitatea Guvernului.

Potrivit lui, în 2016, mărimea salariului minim în sectorul real al economiei a fost majorată de la 1900 lei la 2100 lei.

„Am reuşit să obţinem o creştere economică de peste 4%. Au crescut esenţial veniturile la bugetul de stat din taxe şi impozite. De exemplu, creşterea veniturilor administrate de Serviciul Vamal în anul trecut a fost de 10%, ceea ce a oferit suplimentar la buget 1,3 mlrd. lei”, a remarcat premierul.

Printre alte realizări şeful Guvernului a menţionat că exporturile au crescut cu 4%, producţia în agricultură s-a majorat cu 18%, exporturile în Uniunea Europeană au atins 65% din volumul total, ceea ce este o premieră pentru Moldova.

„Putem vorbi multe la acest subiect. Susţinătorii integrării Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică încearcă să facă speculaţii pe aceasta. Însă cifrele vorbesc de la sine”, a evidenţiat şeful Executivului.

Potrivit lui, pe parcursul anului 2016, Guvernul a lucrat asupra îndeplinirii Planului de acţiuni ce se referă la implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

„Am reuşit să îndeplinit pe trei sferturi Foaia de parcurs, pe care am aprobat-o în 2016”, a menţionat Filip, precizând că Guvernul poate realiza în practică ideea apropierii RM de UE.

Referindu-se la securitatea de stat a Moldovei, premierul a atras atenţia deputaţilor la faptul că Guvernul realizează această sarcină în strânsă colaborare cu NATO şi în dialog cu alte ţări.

Vorbind despre reforma Guvernului, premierul a spus să proiectul noii legi presupune o reducere a numărului instituţiilor de control ale statului, de la 58 la 18.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.