Economie

AUTORITĂŢILE MOLDOVEI PREGĂTESC UN PLAN DE ACŢIUNI PENTRU PUNEREA ÎN APLICARE A PREVEDERILOR ACORDULUI DE LA PARIS

26 iunie, 2017

Reprezentanţii autorităţilor şi ai societăţii civile, partenerii europeni şi mai mulţi antreprenori au discutat în cadrul unei mese rotunde priorităţile şi obiectivele statului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 67% comparativ cu nivelul anului 1990, până în 2030. Această cerinţă este prevăzută în Acordul de la Paris, pe care Moldova l-a ratificat la 4 mai 2017.

Potrivit agenţiei INFOTAG, secretarul de stat al Ministerului Mediului, Inga Podoroghin, susţine că Moldova ar putea reduce acest nivel chiar până la 78%.

„Pentru aceasta este necesară elaborarea unui şir de proiecte de legi. Moldova va putea reduce nivelul de poluare cu 80% prin investiţii în sumă de $340 mil., bani cu care vor fi procurate tehnologiile necesare”, a spsu ea.

Potrivit coordonatoarei de programe PNUD Moldova pentru schimbarea climei, mediu şi energie, Silvia Pana-Carp, în ultimii ani, în Moldova se produc tot mai multe dezastre, cum ar fi îngheţuri târzii, grindină, inundaţii, secetă.

„Aceste calamităţi cauzează anual pagube de până la $4 mil. În anul 2016 s-a înregistrat cea mai mare creştere a temperaturii globale, de 1,2 grade Celsius. Autorităţile Moldovei ar trebui să se concentreze pe măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice”, consideră ea.

Printre aceste măsuri ea propune creşterea eficienţei energetice, utilizarea pe scară largă a surselor regenerabile de energie, împădurirea, practicarea agriculturii ecologice, reducerea consumului de pesticide și trecerea la sistemele agricole fără arat.

INFOTAG precizează: Ratificarea Acordului de la Paris oferă Moldovei acces la fondurile internaţionale de susţinere a măsurilor de rezistenţă la ameninţările provocate de schimbările climaterice. Astfel, pentru ţările în curs de dezvoltare sunt prevăzute $100 mlrd. pentru protecţia mediului. În Moldova, programul de protejare a mediului este implementat de ONU şi finanţat de Uniunea Europeană.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.26 13:23 Ilinca
    De mult este necesitatea...
  2. 2017.06.26 13:28 Lidia
    Daca cineva da granturi noi aici in Moldova putem sa facem ceva-ceva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.