Economie

VICEPREMIERUL OCTAVIAN CALMÎC: MOLDOVA PARTICIPĂ ACTIV LA GLOBALIZAREA ŞI PROMOVAREA COMERŢULUI

28 iunie, 2017

Republica Moldova participă activ la globalizarea şi promovarea comerţului. O declaraţie în acest sens a făcut viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul panelului "Noi căi spre globalizare", organizat în cadrul Reuniunii anuale a Noilor Campioni, supranumită şi "Davos-ul de vară", care se desfăşoară în perioada 27-29 iunie, în oraşul Dalian din China.

Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat pentru INFOTAG că semnarea acordurilor de liber schimb cu Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Independente, precum şi cu state din alte regiuni ale lumii, poziţionează Republica Moldova drept un "hub de liber tranzit" al mărfurilor şi produselor atât pe axa vest-est, cât şi cea nord-sud.

Potrivit lui Calmîc, pe parcursul ultimului an, Guvernul a implementat un set mare de programe şi strategii naţionale, care au drept scop transformarea ţării noastre într-un partener credibil şi eficient atât în plan regional, cât şi mondial.

"Au fost puse în aplicare mai multe legi şi hotărâri, care creează condiţii favorabile pentru mediul de afaceri, stimulează companiile de peste hotare să vină pe piaţa autohtonă cu proiecte investiţionale de anvergură, fapt care ne permite nu doar să dezvoltăm economia naţională, dar să fim prezenţi pe pieţele internaţionale cu produse de calitate", a accentuat ministrul Economiei.

Vicepremierul a mai specificat că semnarea acordului de liber schimb cu Turcia a permis nu doar impulsionarea relaţiilor comercial-economice dintre două state, dar a oferit posibilitatea pătrunderii cu mărfuri autohtone pe alte pieţe din regiune.

"În prezent, suntem în negocieri avansate privind semnarea Acordului de liber schimb cu Republica Populară Chineză, fapt care, în opinia noastră, ne va oferi noi oportunităţi în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, de creştere a volumului de mărfuri dintre două ţări. Mai mult, partea chineză deja şi-a exprimat intenţia de a deschide un centru specializat de promovare a vinurilor moldoveneşti, lucru foarte important pentru o ţară care produce asemenea producţie", a spus vicepremierul Calmîc.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.28 14:19 Pavel
    In guvernu lui Filip Armasu si Calmic sunt cel mai productiv si efectiv.
  2. 2017.06.28 17:02 Grigoras
    Dupa dl Filuip daca Plahotniuc nu prelua guvernarea dl Calmic poate sa fie prim-ministru. Si asta sa fie o varianta buna.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.