Economie

UE VA FINANŢA ŞASE PROIECTE DE DEZVOLTARE REGIONALĂ LA NORDUL MOLDOVEI

20 iulie, 2017

Graţie suportului financiar al Uniunii Europene şi Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), la nordul Moldovei vor fi realizate şase proiecte de dezvoltare regională.

Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectele au fost discutate miercuri, la Bălţi, de reprezentanţii autorităţilor publice locale din raioanele de nord, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord şi de partenerii internaţionali. Patru proiecte vor fi realizate în domeniul aprovizionare cu apă și canalizare în oraşele Edineţ, Făleşti, Drochia şi în alte şase localităţi din regiunea de nord. Două proiecte ţin de eficiența energetică a clădirilor liceului teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți şi a gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei.

Proiectele vor fi implementate în două etape. La prima etapă vor fi elaborate proiectele tehnice și documentația de licitație, iar a doua etapă ţine de implementarea propriu-zisă a proiectelor. La prima etapă vor participa experţii Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bîndiu, a mulțumit partenerilor europeni pentru suportul oferit și a atras atenția asupra procesului complex de implementare a proiectelor cu finanțare oferită de Uniunea Europeană.

„Această primă etapă de pregătire a documentației tehnice și semnare a acordurilor de finanțare necesită multă responsabilitate din partea părților implicate. Implementarea celor șase proiecte va fi bazată pe abordarea „5 Piloni”, activități în cadrul cărora vor participa toate părțile implicate în acest proces complex”, a subliniat el.

Expertul german Dietrich Hahn a menționat că, în rezultatul implementării proiectelor, cele mai importante vor fi rezultatele concrete pentru populație.

„Sunt două domenii prioritare spre care se orientează acest proiect și anume: aprovizionarea cu servicii calitative de apă și canalizare și eficiența energetică”, a precizat el.

Aceste proiecte fac parte din programul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), lansat în 2013. Pe 18 iulie 2017, Moldova şi Uniunea Europeană au semnat un acord de grant pentru realizarea a 18 proiecte de dezvoltare regională. Bugetul total al acțiunii este de 3,5 mil. euro, oferiţi de către Uniunea Europeană, și 325 mii de euro, oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Perioada de implementare este de 18 luni.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.