Economie

​ MINISTERUL ECONOMIEI: PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI VOR FI REALIZATE 30 DE PROIECTE DE ÎNCĂLZIRE PE BIOMASĂ

27 iulie, 2017

Până la sfârşitul anului 2017 vor fi realizate 30 de proiecte de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, realizat în Moldova în cooperare cu Uniunea Europeană şi ONU.


Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta s-a discutat în cadrul unei şedinţe la Ministerul Economiei, în cadrul căreia experţii naţionali şi internaţionali au discutat despre realizarea Proiectului şi perspectivele acestuia.

Specialistul superior în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, Tatiana Crăciun, a menţionat că în primul semestru 18 instituții publice și-au îmbunătățit condițiile și confortul termic prin instalarea sistemelor de încălzire bazate pe biomasă. Încălzirea sezonului precedent a generat 48 de noi locuri de muncă și s-au creat oportunități de afaceri, în special pentru operatorii de sisteme de biomasă, următorul sezon de încălzire este de așteptat să creeze 69 de noi locuri de muncă.

Potrivit specialistului, cea mai mare parte a proiectelor selectate vor beneficia de panouri solare pentru furnizarea de apă caldă suplimentar la instalarea sistemelor de încălzire pe bază de biomasă. Pentru atingerea obiectivelor stabilite (45 panouri solare), în 2017 un număr de 12 instituții au instalat panouri solare cu sprijinul proiectului. În prezent, alte 27 de grădinițe cu sisteme de încălzire pe bază de biomasă, instalate în faza I a Proiectului, montează pe acoperișuri panouri solare, care vor fi finalizate până la sfârșitul trimestrului.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menționat că implementarea Proiectului Energie și Biomasă din Moldova consolidează și crește sustenabilitatea pieței emergente de biomasă din Republica Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.