Economie

DE PROCEDURI VAMALE SIMPLIFICATE AU BENEFICIAT PESTE 100 AGENȚI ECONOMICI

16 august, 2017

Peste 100 de agenți economici din Moldova au beneficiat de proceduri vamale simplificate.

Potrivit agenției INFOTAG, directorul general al Vămii, Vitalie Vrabie în cadrul ședinței Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal (SV) a menționat că „urmare a modificărilor legislative promovate de către SV, au intrat în vigoare o serie de amendamente prin care a fost simplificată procedura de obținere a statului de Exportator Aprobat”

Potrivit lui, acestea se referă preponderent la reducerea termenului privind durata derulării tranzacțiilor de export, precum și a frecvenței efectuării exporturilor preferențiale.

„Certificatul de Exportator Aprobat îl scutește pe operatorul economic de necesitatea obținerii Certificatului de origine de la organul vamal și astfel îi acordă dreptul de a confirma originea preferențială a mărfurilor exportate doar prin completarea declarațiilor pe factură/declarațiilor de origine, indiferent de valoarea mărfurilor tranzacționate”, a spus Vitalie Vrabie.

Potrivit lui, „în prezent, 107 agenți economici beneficiază de simplificările prevăzute de Certificatul AEO, iar alții 14 - de cele oferite de statutul de Exportator Aprobat. Totodată, 61 de operatori economici sunt autorizați pentru vămuirea la domiciliu”.

Agenții economici prezenți au menționat necesitatea accelerării tranzitului prin punctul de trecere „Giurgiulești-Galați”, îndeosebi pentru autocamioanele care transportă mărfuri perisabile și ușor alterabile.

În acest context, Vitalie Vrabie i-a informat pe cei prezenți despre demararea procesului de construcție a unei zone de control vamal pentru autocamioane în proximitatea postului vamal „Giurgiulești-Galați”, fapt ce va diminua considerabil durata de staționare a unităților de transport în punctul de trecere și, respectiv, va exclude riscul creării unor eventuale ambuteiaje.

INFOTAG precizează: Comitetul Consultativ al Serviciului Vamal reprezintă o platformă de comunicare cu comunitatea de afaceri, scopul căreia constă în sporirea nivelului de informare a societății referitor la politicile promovate de Serviciului Vamal, precum şi familiarizarea mediului de afaceri cu ajustările/modificările preconizate în legislaţia vamală.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.