Economie

CU SPRIJINUL UE, ANTREPRENORI DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI AU ÎNVĂŢAT SĂ-ŞI SPOREASCĂ PROFITUL PRIN INOVAŢII

21 august, 2017

Cu sprijinul UE, antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au învăţat să-şi sporească profitul prin invovaţii. Instruirea a fost organizată de Programul "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", finanţat de UE şi implementat de PNUD.

Surse din cadrul PNUD Moldova au comunicat pentru agenţia INFOTAG că Lean start-up, Crowdfunding, Socially Responsible Business sau Human Centered Design vor deveni instrumente de lucru pentru 30 de antreprenori din dreapta şi stânga Nistrului, care au participat, în perioada 9-17 august, la Şcoala de Inovaţii în Business.

Antreprenorii, începători sau cei care au lansat deja o afacere, au analizat împreună cu experţi planificarea financiară, aspectele juridice ale afacerilor şi cele de contabilitate, specifice ambelor maluri. Cele mai utile instrumente de inovare au fost cercetate şi testate virtual, pentru a vedea care poate fi impactul lor asupra profitului.

Despre oportunităţile oferite de crowdfunding le-a vorbit tinerilor Victor Colţa, partener KIVA - o platformă de finanţare a proiectelor sociale, iar despre rezultatele obţinute datorită acestui instrument de platforma Guvern 24 a povestit Elena Zgardan. David Smith, americanul care a deschis un local în centrul Chişinăului le-a spus antreprenorilor cum a reuşit să obţină prin crowdfunding o parte din banii necesari pentru a-şi deschide localul Smoke House.

Antreprenorii au aflat cum să ofere un suflu nou unui produs sau serviciu tradiţional, să-l facă mai atractiv pentru cumpărător, mai econom în producere sau mai competitiv de la oameni de afaceri care au reuşit pentru că au folosit instrumente inovative la timpul potrivit.

Pentru a-şi consolida cunoştinţele teoretice, antreprenorii au fost implicaţi în diverse exerciţii, moderate de practicieni, cunoscători ai specificului local. Grupuri mixte, formate din antreprenori de pe ambele maluri ale râului Nistru, au înaintat propuneri de afaceri comune cu elemente inovative. Cele mai bune două propuneri: de utilizare a sistemelor hidroponice pentru cultivarea căpşunei şi de confecţionare a accesoriilor reflectorizante, au fost premiate cu peste 1700 de euro.

Şcoala de Inovaţii în Business contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanţilor mediului de afaceri, ai sectorului asociativ şi ai liderilor locali în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor sau infrastructurii sociale.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.21 10:09 Pavel
    Poate trebue si asa ceva, nu stiu.
  2. 2017.08.21 10:11 Nadejda
    Noi vrem sa schimbem mentalitet la oameni din Transnistria, da asta nu da nimic si nu sa ajuta in rezolvarea conflictul.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.