Economie

​ BEI PROPUNE HORTICULTORILOR DIN MOLDOVA SĂ BENEFICIEZE DE UN PROGRAM DE FINANŢARE ÎN LEASING

22 august, 2017

În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, al cărui partener este Mobiasbanca – Groupe Societe Generale, Banca Europeană de Investiţii (BEI) propune un program de leasing pentru întreprinderile mici şi mijlocii care doresc să procure echipamente și utilaje horticole.


Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au relatat pentru INFOTAG că finanțarea prin leasing este mai avantajoasă, în comparație cu un credit clasic, pentru că nu obligă agricultorii să facă dovada bunurilor pentru gaj. În cadrul proiectului sunt oferite condiţii favorabile de finanţare cum ar fi: dobânda atractivă, perioada de finanțare avantajoasă, flexibilitate în stabilirea graficului de plăţi

Suma minimă a finanțărilor este de 5 mii euro, iar rata dobânzii de circa 5,5-6,5% în euro. Beneficiarii pot profita și de un grafic flexibil al rambursărilor sincronizat la veniturile sezoniere ale horticultorilor.

Pentru solicitanții de leasing va fi aplicată cota TVA zero la livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor, executarea lucrărilor și prestarea serviciilor. De asemenea, agricultorii și horticultorii vor fi scutiți de taxe vamale la importul mărfurilor și serviciilor. Nu vor fi percepute plăți pentru efectuarea procedurilor vamale la importul de mărfuri și servicii.

Proiectul de restructurare a sectorului horticol „Livada Moldovei” a fost lansat de Guvern și BEI pentru a soluționa vulnerabilitățile structurale din industria horticolă a Moldovei. Scopul proiectului este de a contribui la redresarea sectorului horticol din țară și promovarea producerii, procesării, ambalării și exportului produselor horticole.

Proiectul are un buget total de 120 mil. de euro. Finanţarea va permite promovarea produselor moldovenești pe piețele externe, diversificarea piețelor de desfacere ale țării prin asigurarea competitivității producției horticole fabricate; restructurarea sectorului horticol și a industriilor conexe.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.