Economie

PORTUL GIURGIULEŞTI ŞI-A MAJORAT VOLUMUL DE MĂRFURI TRANSBORDATE CU 4,6%

19 septembrie, 2017

În primul semestru, volumul mărfurilor operate prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești a crescut cu 4,6%, ajungând la cifra de 359 mii tone. De serviciile portului au beneficiat 134 de diferite nave maritime, inclusiv petroliere.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un raport al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, investiţiile sumare în port au depăşit $68,7 mil., inclusiv $0,2 mil. în acest an. Cele mai mari investiţii au fost efectuate de investitorul general şi operatorul portului „Danube Logistics” – $50,1 mil. şi compania „Trans Cargo Terminal”, care a construit şi care foloseşte terminalul cerealier – $12,5 mil.

Cele mai mari exporturi prin intermediul portului au fost cele de cereale – 150,9 mii tone (-1,2%), însă la data de 1 iulie în depozite portului se mai aflau 5,8 mii tone de cereale.

În structura importurilor domină produsele petroliere – 113,9 mii tone (+9,5%). Totodată, Concomitent, prin intermediul terminalului petrolier au fost exportate 8,7 mii tone din produsele petroliere, iar la sfârşitul semestrului 14,9 mii tone se mai aflau încă la terminal.

Prin intermediul terminalului mărfuri generale și containere au fost transbordate 58,8 mii tone de mărfuri (materiale de construcţii, metal, containere – „I.”), dintre care 34,7 mii tone de mărfuri au fost importate în port din exteriorul țării şi 24,8 mii tone au fost exportate. De asemenea, prin intermediul portului au fost exportate 26,7 mii tone de ulei vegetal, ceea ce este de trei ori mai mult decât în anul trecut.

Volumul comerţului angro prin intermediul portului a ajuns la 2,2 mlrd. lei (+18,3%). În acelaşi timp, investitorul general a oferit servicii portuare în sumă de 34 mil. lei, iar serviciile de chirie au însumat 9,8 mil. lei.

În primul semestru, rezidenţii portului au achitat impozite şi taxe în sumă de 261,3 mil. lei (+19,4%), dintre care 113,1 mil. lei pentru accize, 134,7 mil. lei pentru TVA şi 4,8 mil. lei pentru procedurile vamale.

Portul dispune de 53 de rezidenţi cu un număr total de angajaţi de 453 de persoane, care deţin un salariu mediu de 7,4 mii lei.

INFOTAG precizează: „Danube Logistics” a semnat în anul 2004 un acord investițional cu Guvernul Republicii Moldova pentru construcția portului Giurgiulești. Acționarii „Danube Logistics” sunt „Danube Logistics Holding” BV (Olanda) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Portul a fost construit pe malul Dunării, la confluența râului Prut în apropierea satului Giurgiulești. În imediata vecinătate este portul românesc Galați și cel ucrainean - Reni.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.