Economie

​ MOLDOVA ŞI UCRAINA AU REITERAT DORINŢA DE A IMPLEMENTA REFORMELE EUROPENE ÎN ENERGETICĂ

20 septembrie, 2017

Republica Moldova și Ucraina au confirmat dorința de a realiza politica de integrare europeană prin implementarea reglementărilor celui de-al treilea pachet energetic al UE și formarea unor reguli transparente de piaţă.


Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Cabinetului de miniştri al Ucrainei, cooperarea în energetică a fost unul din subiectele principale care au fost discutate la şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, care s-a desfăşurat la Odessa.

Participanții au menționat că un pas important pentru formarea condiţiilor de liber schimb între cele două țări este punerea în aplicare a regulamentelor celui de-al treilea pachet energetic al UE și pregătirea pentru încheierea acordurilor directe de cooperare la toate punctele de conexiuni dintre operatorii de sisteme de transport de gaze din cele două ţări.

Potrivit comunicatului, partea moldovenească și-a exprimat interesul de a coopera în problema transportării gazelor naturale pe conducta transbalcanică pe direcția România-Ucraina-Moldova-Ucraina.

Părțile și-au confirmat, de asemenea, interesul pentru integrarea sistemelor energetice ucrainene și moldovenești în sistemul energetic continental european ENTSO-E. În cadrul consultărilor experților, părțile au convenit să analizeze posibilitatea de a implementa un proiect de construcție a unui segment de linie de tensiune Novoodessa-Arţiz de 33 kV pe teritoriul Republicii Moldova.

Părțile au acordat o atenție deosebită discutării proiectului de acord privind funcționarea nodului complex hidroenergetic de pe Nistru și au convenit să organizeze consultările bilaterale necesare pentru rezolvarea definitivă a acestei probleme.

În comunicat se menţionează că s-a convenit și asupra intensificării activităţii punctelor de control comune la frontieră pentru a finaliza pregătirea și semnarea până la sfârșitul anului 2017 a proiectului de acord interguvernamental privind controlul comun al persoanelor, vehiculelor și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei.

„Participanții la reuniune au exprimat disponibilitatea de a asigura deschiderea până la sfârșitul anului a circulației transportului auto (inclusiv cu masa până la 3,5 tone) prin punctul internațional de trecere „Unguri-Bronniţa”. Pentru punctul de trecere „Mayaki-Palanca-Udobnoe” părţile au convenit să elaboreze soluții organizaționale pentru a accelera trecerea frontierei, inclusiv asigurarea schimbului electronic de date”, se arată în comunicat.

La finele şedinţei, copreședinții comisiei, viceprim-ministrul Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au semnat un protocol în care au identificat principalele rezultate și prioritățile părților în viitorul apropiat.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.