Economie

AMBASADORUL FRANŢEI: ANTREPRENORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI TREBUIE SĂ FIE ÎNCURAJAŢI PENTRU O COOPERARE STRÂNSĂ

22 septembrie, 2017

Antreprenorii din Modlova şi Transnistria trebuie să dezvolte o cooperare strânsă şi să se conducă de pragmatismul economic, nu de geopolitică, consideră Ambasadorul Franţei în Moldova, preşedintele de onoare al Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova (CCIFM), Pascal Vagogne.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă privind încheierea unui proiect legat de realizarea cercetărilor de piață pe ambele maluri ale Nistrului, el a spus că CCIFM vrea să stabilească relaţii între mediul de afaceri din Moldova şi Transnistria, iar proiectul este conceput pentru separarea businessului de politică.

El a remarcat că relaţii de afaceri între cele două maluri ale Nistrului sunt destul de strânse, însă ele trebuie dezvoltate mereu pentru a putea realiza la maximum potenţialul economic.

„Antreprenorii de pe ambele maluri urmăresc același scop – de a dezvolta businessul și au dorința de a coopera între ei. O astfel de cooperare a devenit și mai actuală după încheierea Acordului de Asociere RM-UE, care oferă oportunități deosebite pentru export pe marea piață europeană”, a spus diplomatul.

Consilier pentru afaceri comerciale al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Vasile Plămădeală, a spus că „UE a sprijinit și va sprijini dezvoltarea mediului de afaceri în Moldova, indiferent de aspectele politice”.

„Începând cu anul 2009, cu sprijinul UE au fost realizate mai mult de 200 de proiecte care vizează îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost create circa 2 mii de locuri de muncă. Aceste măsuri vor contribui la dezvoltarea economiei Moldovei, la atragerea investițiilor și creșterea exporturilor de mărfuri moldovenești”, a spus el.

Şeful Direcţiei relații economice externe a Camerei de Comerț şi Industrie (CCI) a Transnistriei, Vladimir Isaev, a menționat că „cercetările realizate în cadrul proiectului va permite comunității de afaceri și tututor părților interesate să obțină informații cu privire la potențialul de consum și calitatea serviciilor acordate pe ambele maluri ale Nistrului”.

Potrivit lui, acest lucru este util în special pentru întreprinderile mici și mijlocii care nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și păstra propriile unități analitice. Cooperarea dintre CCI a Transnistriei și CCIFM consolidează în mare măsură legăturile dintre afaceri și oferă antreprenorilor interesați informații detaliate despre piețele de desfacere din UE.

Proiectul a fost implementat de către experți CCIFM, CCI a Transnistriei și agenţia de consultanţă „Magenta”, în cadrul celei de-a patra etape a Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.23 11:56 Svetlana
    Ambasadorul Frantiei in RM este foarte si foarte activ, bravo lui!
  2. 2017.09.24 10:43 Helen
    Moldovenii trebue sa face ceva singuri...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.