Economie

GRAŢIE SPRIJINULUI FAO, MOLDOVA VA ÎMBUNĂTĂŢI RESURSELE GENETICE ALE VACILOR DE LAPTE

26 septembrie, 2017

Graţie sprijinului oferit de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Republica Moldova va îmbunătăţi resursele genetice ale vacilor de lapte.

Potrivit agenţiei INFOTAG, pentru atingerea obiectivului propus, în republică a fost realizat proiectul „Dezvoltarea Strategiei Naţionale şi a Planului de acţiuni pentru resursele genetice animale şi a programului de ameliorare genetică a vacilor de lapte”, ale cărui rezultate au fost prezentate marţi, în cadrul unui seminar la Chişinău.

Proiectul este conceput pentru a relansa sistemul de evidenţă a productivității în industria laptelui prin acordarea de asistență tehnică și prin furnizarea echipamentelor de laborator și a reactivilor. În timpul lucrărilor asupra acestui proiect a fost analizat sectorul zootehnic și a fost elaborat un program de ameliorare genetică a vacilor de lapte, precum și au fost instruiți 50 de operatori de însămânțări artificiale.

Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu, a spus că, în cadrul proiectului, laboratorul de monitorizare a producţiei de lapte şi carne de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova a fost dotat cu utilaje moderne, fapt ce a permis îmbunătăţirea serviciilor de determinare a calităţii laptelui şi produselor lactate.

Potrivit lui, chiar dacă proiectul nu are un impact direct asupra situaţiei exporturilor de lapte şi produse lactate din Moldova în Uniunea Europeană, implementarea în perspectivă a Strategiei Naţionale şi a Planului de acţiuni ar putea contribui la deschiderea accesului pe pieţele UE.

Viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Parea, a remarcat că începând cu anii ’90 ai secolului trecut, şeptelul de bovine în Moldova este în continuă scădere. Cu toate acestea, el speră că măsurile de îmbunătăţire a situaţiei în sectorul zootehnic va permite ca Moldova să atingă indicii de acum 25 de ani.

Bugetul proiectului „Dezvoltarea Strategiei Naţionale şi a Planului de acţiuni pentru resursele genetice animale şi a programului de ameliorare genetică a vacilor de lapte” a constituit $320 mii, banii fiind oferiţi Moldovei în calitate de grant.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.