Economie

GAZODUCTUL UNGHENI-CHIŞINĂU VA FI DAT ÎN EXPLOATARE PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI 2018

13 octombrie, 2017

Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi dat în exploatare până la sfârşitul anului 2018. Declaraţia a fost făcută de ministrul Economiei al României, Gheorghe Şimon, la întrevederea din ajun, la Bucureşti cu omologul său moldovean, Octavian Calmîc.

Surse din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii au relatat pentru INFOTAG că oficialul român a menționat că SA „Transgaz” își va deschide în viitorul apropiat o reprezentanță în Republica Moldova pentru a reuși mai ușor să definitiveze toate demersurile de finalizare a gazoductului.

Vicepremierul Octavian Calmîc și-a exprimat speranța că traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău va fi dat în funcțiune până la sfârșitul anului 2018. Cei doi miniștri au convenit asupra semnării unui demers comun către structurile europene pentru extinderea finanțării cu 10 milioane euro pentru gazoduct.

Părţile au mai convenit asupra unui demers comun privind proiectul interconexiunii rețelelor electrice dintre două state, investiția inițială fiind estimată la circa 300 mil. euro, dintre care 40 mil. euro sunt sub forma de grant din partea UE.

Gheorghe Șimon a accentuat că România va asigura tot sprijinul și experianța sa din drumul spre o Europa Unită, acordând Republicii Moldova toată expertiza și susținerea necesară.

În cadrul vizitei la Bucureşti, Calmîc a participat la şedinţa Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică, la care au fost discutate aspectele colaborării bilaterale în diferite domenii, inclusiv comerț, industrie, energetică, agricultură, transporturi.

Experții celor două state au definitivat toate elementele necesare pentru realizare și implementare, începând cu 2018, a proiectului privind construcția și darea în exploatare a apeductului Iași – Măcărești, care va asigura cu apă potabilă 5 localităţi din Republica Moldova.

Vineri, Octavian Camîc participă la Forumul „Excelență în business”, organizat de Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România. Forumul are drept scop promovarea oportunităților economice oferite de Republica Moldova, menite să contribuie la crearea condițiilor favorabile pentru susținerea potențialilor investitori ce doresc să se dezvolte în stânga Prutului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.13 13:39 Victor
    Gaz din Rusia tot timpu sa fie mai eftin!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.