Economie

CEHIA, SLOVACIA ŞI UNGARIA VOR AJUTA MOLDOVA SĂ-ŞI ARMONIZEZE LEGISLAŢIA CU CEA EUROPEANĂ

17 octombrie, 2017

Ţările Grupului Vişegrad – Cehia, Slovacia şi Ungaria – vor ajuta Moldova să-şi armonizeze legislaţia cu cea europeană în cadrul proiectului Twinning, care a fost lansat luni în Parlamentul RM.

Potrivit agenţiei INFOTAG, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că proiectul poate fi considerat „un nou pas în dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”.

„Moldova aspiră spre Uniunea Europeană, este un drum lung şi greu, iar pentru parcurgerea acestuia este nevoie de instituţii de stat puternice. Republica are nevoie de susţinere. Iată de ce a apărut ideea de a lansa acest proiect în cooperare cu parlamentele cu experienţă ale Grupului Vişegrad. Cehia, Slovacia şi Ungaria sunt țări cu o experiență de sute de ani de parlamentarism și care au trecut prin perioade similare Republicii Moldova: socialismul și procesul de integrare europeană. Sunt încrezător că prin proiectul Twinning, ele își vor împărtăși experiența, necesară pentru a implementa calitativ prevederile Acordului de Asociere, cu o viteză mai mare și ne va ajuta să evităm unele greșeli”, a declarat Andrian Candu.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, a spus că „democraţia nu este doar o anumită etapă la care ai ajuns şi poţi să nu mai faci nimic. Trebuie să lucrăm permanent asupra democraţiei”.

„Suntem bucuroși să lansăm acest proiect Twinning împreună cu partenerii noștri din statele membre. Cu sprijinul UE, ei vor împărtăși experiența și abilitățile lor valoroase, pentru a contribui la consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului Republicii Moldova în materie de proceduri legislative”, a explicat el.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Consiliului Naţional al Slovaciei, Ľubos Blaha, a menţionat că „este o onoare pentru ţara sa să participe la acest proiect şi să ajute o ţară cu o istorie similară şi cu experienţa trecutului sovietic”.

Potrivit lui, „nu este suficient să creezi instituții după modelul european, ci este important să existe o dispoziție europeană, lucru deosebit de dificil în perioadele de criză, deoarece oamenii nu sunt atât de bucuroşi față de Europa, așa cum se întâmplă în vremuri paşnice, căci cetățenii încep să voteze pentru extremiști și să caute o alternativă”.

Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Marek Cernoch, şi-a exprimat încrederea că experiența țării sale în procesul de integrare europeană va fi un element important în implementarea proiectului.

Potrivit proiectului, 60 de experți din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, precum și din Polonia, Letonia, Franța și Belgia vor contribui la implementarea a peste 65 de activități diverse în cadrul celor patru componente, vizând diferite obiective: evaluări, mese rotunde, elaborarea de ghiduri, recomandări, precum și un document de consultare, un studiu, o foaie de parcurs, activități de instruire (seminare, ateliere de lucru, evaluări etc.) și vizite de studiu în statele membre UE.

Proiectul Twinning „Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE” este implementat de către Camera Deputaților Parlamentului Republicii Cehe, Consiliul Național al Republicii Slovace și Adunarea Națională a Ungariei, în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova. Bugetul proiectului este de 1,5 milioane de euro, iar perioada de implementare este 2017-2019.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.17 13:52 Filaret
    Ce mare acum este Violeta Ivanov...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.