Economie

MOLDOVA VREA SĂ PREIA EXPERIENŢA SLOVACIEI ÎN DOMENIUL AGRICULTURII ORGANICE

18 octombrie, 2017

Republica Moldova intenţionează să preia experienţa Slovaciei în domeniul agriculturii organice. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut în cadrul forumului moldo-slovac cu tema „Agricultura în secolul XXI”, care s-a desfăşurat marţi la Chişinău.

Viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Parea, a spus că, dacă în 2012 agricultura ecologică era practicată de 185 de agenţi economici din republică, acum numărul acestora a scăzut până la 130.

„La momentul actual, folosim prea multe erbicide și alte produse chimice în agricultură. Trebuie să asimilăm metodele ecologice, deoarece produsele ecologice sunt foarte solicitate în zilele noastre și, totodată, sunt mult mai scumpe decât cele obişnuite”, a spus el.

Reprezentantul Ambasadei Slovaciei în Moldova, Peter Tomasek, a declarat că „tranziția spre agricultura organică este o modalitate foarte bună de a îmbunătăți situația din industrie, care este una dintre cele mai importante din economia Republicii Moldova”.

„De aceea, am decis să împărtășim experiența companiilor slovace, care poate fi utilă producătorilor moldoveni. De asemenea, am invitat oaspeți de la Ministerul Agriculturii al Slovaciei ca să participe la acest forum”, a explicat el.

În cadrul forumului, experții au vorbit despre modalitățile de aplicare a metodelor organice în agricultură și despre posibilitățile de obținere a finanțării atât în Moldova, cât și din străinătate.

INFOTAG precizează: Agricultura ecologică implică o minimizare conștientă a utilizării îngrășămintelor, pesticidelor, a regulatoarelor de creștere a plantelor și a aditivilor pentru hrana animalelor. În schimb, se propune utilizarea deșeurilor animale și vegetale ca îngrășăminte și rotația culturilor pentru a restabili fertilitatea solului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.18 11:38 Nicolae
    Noi putem sa crestem productia pur ecologica da une sa exportam?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.