Economie

MOLDOVA SOLICITĂ MAJORAREA COTELOR DE EXPORT ÎN UE LA UNELE PRODUSE

20 octombrie, 2017

Republica Moldova a solicitat partenerilor europeni examinarea posibilității mării contingentelor tarifare pentru un șir de mărfuri și produse exportate în UE. Solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerț, care a avut loc în ajun, la Chișinău.

Surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii au relatat pentru INFOTAG că, datorită suportului constant acordat de UE și evoluțiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potențialul de export a Moldovei la anumite categorii de mărfuri. În context, s-a solicitat majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeți până la 25 mii tone, prune proaspete – 20 mii tone, cireșe – 2 mii tone.

De asemenea, producătorii agricoli sunt dispuşi să exporte pe piaţa europeană produse care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării: grâu – de la 75 mii tone la 250 mii tone, orz – 70 mii tone la 100 mii tone, porumb – de la 130 mii tone la 250 mii tone, zahăr – de la 37,4 mii la 50 mii tone, cereale prelucrate (alcool) – de la 2,5 mii la 15 mii tone.

Partea UE a salutat progresele înregistrate în domeniile prioritare, ce derivă din angajamentele asumate în cadrul implementării de către Republica Moldova a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), lansând ideea că toate solicitările autorităților moldovenești vor fi examinate și, reieșind din evoluțiile pe piața comunitară, soluționate în favoarea producătorilor naționali.

Analizând evoluția relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și UE, participanții la reuniune au menționat dinamica pozitivă a acestora, exprimată elocvent și prin creșterea exporturilor moldovenești pe piața comunitară. A fost accentuat că în primele opt luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat în UE mărfuri de circa 915 milioane USD, ce constituie 64,13% din totalul exporturilor.

Totodată, atât membrii delegației moldovenești, cât și experții UE au constatat că în relațiile bilaterale există încă un potențial nevalorificat, care poate majora exporturile moldovenești pe piața comunitară cu circa 15-20%, în special datorită producției animaliere.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.