CREDITE AGRO

Economie

EXPERT: APRECIEREA LEULUI PROVOACĂ PIERDERI SERIOASE EXPORTATORILOR DIN MOLDOVA

02 noiembrie, 2017
<mt_str50>

Aprecierea leului provoacă pierderi financiare serioase exportatorilor din Moldova, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în studiul său el a menţionat că, „în primele opt luni ale anului, exportatorii au ratat circa 1,7 mlrd. lei venituri datorită aprecierii valutei naționale cu 12,4%, de la 20,16 lei pentru $1 în decembrie 2016 la 18,14 lei pentru $1 în august 2017. Valuta națională continuă să se aprecieze, iar până la finele anului exportatorii vor rata alte 2,3 mlrd. lei, ceea ce înseamnă ratări totale de 4 mlrd. lei în acest an”.

În opinia expertului, leul se apreciază datorită creșteri intrărilor de valută în țară atât din remitențe cât și din exporturi. Totodată, cererea de valută rămâne a fi scăzută, iar reducerea importurilor este cauzată de scăderea prețurilor pe piața mondială la resursele energetice şi de reducerea consumului atât al gospodăriilor casnice, cât și al agenților economici.

„Banca Naţională are procurate de pe piață peste $330 mil., de două ori mai mult decât în 2016. Însă BNM nu poate accelera acest proces, deoarece și așa volumul de lei aflați în circulație este mult peste capacitatea economiei de a absorbi acești bani. BNM este între ciocan și nicovală și manevrează în așa mod încât să nu permită aprecierea și mai puternică a valutei naționale pe de o parte și să nu creeze surplus excesiv de lei pe de altă parte”, susţine el.

Potrivit expertului, „leul va continua să aibă poziții puternice până la finele anului, apoi, cel mai probabil, va înregistra începând cu primele luni ale anului 2018 o ușoară depreciere, care va fi cauzată de scumpirea lentă a produselor energetice pe plan internațional şi de restabilirea consumului populației și înviorarea activității economice”.

Până atunci exportatorii noștri continuă să suporte pierderi, însă aceste pierderi parțial sunt compensate de avantajele avute în 2015-1016 atunci când am asistat la o depreciere puternică a valutei naționale. Deci vorbim mai degrabă de ratări de venituri, decât de pierderi.

Ioniţă recomand cetățenilor „să păstreze calmul și să nu facă niciun fel de mișcări bruște legate de vânzarea-procurarea valutei”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.02 17:45 Olga
    Sunt experti care prognozeaza inflatia in 2018 la nivel1,5-3 procente.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player