Economie

EXPERT BRITANIC: UE TREBUIE SĂ DECIDĂ DACĂ CONTINUĂ POLITICA REFORMELOR ÎN EUROPA DE EST SAU TRECE LA IZOLAREA LOR

03 noiembrie, 2017

Uniunea Europeană trebuie să decidă într-un final dacă continuă politica reformelor şi susţinerea cooperării cu Moldova, Ucraina, Georgia şi alte ţări ale Parteneriatului Estic sau trece treptat la izolarea lor, consideră expertul britanic Andrew Wilson, profesor la Colegiul Universitar din Londra.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în studiul său pentru Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), expertul a menţionat că „Uniunea Europeană „regândește” treptat politica în privinţa țărilor Parteneriatului Estic (inclusiv prin încheierea accelerată a Acordurilor de Asociere cu Ucraina, Georgia și Moldova – țări care s-au pomenit direct pericolul de extindere a influenței Rusiei). Dar însuși conceptul acestei cooperări se află în stupoare, dispunând de un potențial mare, dar nefolosit”.

Potrivit expertului, UE își construiește politica față de țările Parteneriatului Estic pe baza reacţiei de răspuns a Rusiei.

„Acest lucru se referă în primul rând la Republica Moldova, unde ideile europene au fost discreditate pentru că, sub sloganele de integrare europeană, sistemul bancar al republicii a pierdut un miliard de euro, iar puterea absolută în țară a obţinut-o oligarhul Vlad Plahotniuc. Aceasta, în cele din urmă, a dus la faptul că președinte al RM a devenit politicianul pro-rus Igor Dodon. Situația se înrăutățește și din cauza că unii parteneri occidentali îl văd pe Plahotniuc drept singura alternativă la întronarea definitivă a Rusiei în Moldova. În privinţa Moldovei, UE s-a confruntat cu o dilemă – susţinerea guvernării actuale va duce la discreditarea şi mai mare a ideii europene, dar, pe de altă parte, dacă UE „va ceda poziţia”, aceasta va împinge şi mai mult Moldova în brațele Rusiei”, a spus el.

Andrew Wilson a atras atenţia la faptul că această situaţie a generat deja o nouă viziune asupra Parteneriatului Estic în Europa, conform căreia „UE ar trebui să trateze Moldova, Ucraina și Georgia ca state buffer, dar nu ca posibili candidați pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Expertul consideră că, „în ansamblu, în pofida succeselor inițiale, Moldova nu a reușit să răspundă așteptărilor, arătând UE cum procesul de „europenizare” poate ajunge în impas. Cu toate acestea, UE nu trebuie să renunțe la ideea Parteneriatului Estic, ci să-şi direcţioneze toate eforturile pentru crearea unei cooperări mai strânse. O platformă bună pentru un astfel de pas ar putea fi Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles în luna noiembrie”.

„Politicienii europeni ar trebui să se concentreze pe integrarea țărilor Parteneriatului Estic în piața europeană comună, pe implicarea lor treptată în procesul de luare a deciziilor politice, precum și pe menţinerea unei cooperări mai strânse între Moldova și Ucraina”, a concluzionat Wilson.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.03 18:08 Maria
    Expert are dreptate, noi trebue sa fin sustinut nu numai moral da si material-finaciar.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.