Economie

OCTAVIAN CALMÎC: LA PRIVATIZAREA „VESTMOLDTRANSGAZ” ESTE PRINCIPIAL CA INVESTITORUL SĂ ÎNDEPLINEASCĂ CONDIŢIILE CONCURSULUI

06 noiembrie, 2017

O condiţie principială a Moldovei la privatizarea întreprinderii „VestMoldTransGaz” este ca investitorul să îndeplinească condiţiile concursului investiţional. O declaraţie în acest sens a făcut, duminică seara, vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că această condiţie include două componente importante.

„Prima componentă este că potenţialul investitor trebuie să plătească în buget 180 mil. lei şi să investească în companie în decurs de doi ani 93 mil. euro, necesari pentru instalarea gazoductului Ungheni-Chişinău pentru a prelungi reţeaua de gaze naturale din Europa”, a spus ministrul.

El a precizat că deocamdată este prea devreme pentru a specifica care sunt companiile ce vor participa la concurs și vor lupta pentru acest lucru. În același timp, ministrul a confirmat interesul deosebit pe care îl are faţă de „VestMoldTransGaz” compania românească „TransGaz”, în care statul român deţine 58% acţiuni.

Vorbind despre disponibilitatea statului de a privatiza active în sectorul energetic al Moldovei, ministrul a spus că în prezent se lucrează la comasarea a două companii de distribuție a energiei electrice în nordul republicii – „RED Nord” și „RED Nord Vest”, ale căror active urmează să fie privatizate în viitorul apropiat.

Potrivit ministrului, două companii din România – „Electrica” și „TransElectrica” – manifestă interes pentru aceste active.

„După comasarea „RED Nord” și „RED Nord Vest” într-o singură companie, concursul investițional îl vom putea desfăşura deja în primăvara anului 2018. Compania românească demult este interesată nu numai de aceste active, dar şi de două companii de distribuţie a energiei electrice, în centrul și sudul Republicii Moldova, care aparţin „Gas Natural Fenosa”. În ceea ce privește atractivitatea investițiilor, acțiunile acestor întreprinderi sunt mai atrăgătoare”, a menţionat el.

Ministrul a spus că pentru investitorii din România în sectorul energetic al Moldovei este foarte important proiectul de construire a liniei electrice aeriene „Vulcănești-Isaccea-Chișinău“, al cărei cost este estimat la circa 275-300 milioane de euro. Banca Mondială, Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții sunt pregătite să ofere resurse pentru acest proiect.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.