CREDITE AGRO

Economie

EXPERT-GRUP: TREBUIE DEPUSE EFORTURI PENTRU CONTINUAREA REFORMELOR CE AR PERMITE REACORDAREA ASISTENȚEI EXTERNE

08 noiembrie, 2017
<mt_str50>

Pe termen scurt, este imperativ să fie depuse eforturi pentru continuarea reformelor ce ar permite reacordarea asistenței externe către Moldova, consideră expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Iurie Morcotîlo.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său consacrat rectificării bugetului de stat că, „în pofida performanţei pozitive a unor indicatori macroeconomici, creșterea PIB-ului a fost anemică în primul semestru, de doar 2,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut”.

În opinia expertului, în condițiile unei astfel de avansări economice anemice, ratele de creștere a încasărilor bugetare, în special, a celor fiscale, se vor putea reduce semnificativ.

Potrivit lui, factorii-cheie care au influențat pozitiv încasările bugetare sunt salariile, care au crescut cu 12,3%, aproape dublu în comparație cu cifra prognozată pentru anul 2017, şi remitențele, care au crescut cu 9,7%. Totodată, creșterea veniturilor populației a avut un impact pozitiv asupra consumului final al gospodăriilor casnice, care s-a majorat în primul semestru cu 4% faţă de anul trecut și a avut o contribuție la formarea Produsului Intern Brut de 87,8%. De asemenea, volumul exporturilor a crescut cu 13,9%, iar volumul importurilor – cu 18,1%.

„Îmbunătățirea esențială a unor indicatori macroeconomici comparativ cu prognozele inițiale au generat venituri adiționale la buget și a fost, de fapt, o surpriză plăcută pentru autorități. Totodată, majorările veniturilor interne vor fi practic compensate de către reducerea granturilor externe, iar principala diminuare a asistenței externe ține de reducerea transferurilor din parte Uniunii Europene pentru susținerea bugetului”, a menţionat expertul.

În opinia sa, „pe de altă parte, producția industrială a demonstrat o creștere nesemnificativă de 0,3%, iar producția agricolă a scăzut cu 5%. O creştere slabă se atestă şi în investițiile în activele materiale pe termen lung (+2,5%)”.

„Îmbunătățirea unor indicatori macroeconomici a jucat un rol important în rectificarea bugetară, însă a avut o influență mai mică decât diminuarea asistenței externe”, subliniază expertul.

INFOTAG precizează: Pe 27 octombrie, Parlamentul a adoptat rectificarea bugetului de stat pentru anul 2017, care presupune majorarea veniturilor şi cheltuielilor, precum şi reducerea finanţării externe.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player