Economie

EXPERT-GRUP: TREBUIE DEPUSE EFORTURI PENTRU CONTINUAREA REFORMELOR CE AR PERMITE REACORDAREA ASISTENȚEI EXTERNE

08 noiembrie, 2017

Pe termen scurt, este imperativ să fie depuse eforturi pentru continuarea reformelor ce ar permite reacordarea asistenței externe către Moldova, consideră expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Iurie Morcotîlo.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său consacrat rectificării bugetului de stat că, „în pofida performanţei pozitive a unor indicatori macroeconomici, creșterea PIB-ului a fost anemică în primul semestru, de doar 2,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut”.

În opinia expertului, în condițiile unei astfel de avansări economice anemice, ratele de creștere a încasărilor bugetare, în special, a celor fiscale, se vor putea reduce semnificativ.

Potrivit lui, factorii-cheie care au influențat pozitiv încasările bugetare sunt salariile, care au crescut cu 12,3%, aproape dublu în comparație cu cifra prognozată pentru anul 2017, şi remitențele, care au crescut cu 9,7%. Totodată, creșterea veniturilor populației a avut un impact pozitiv asupra consumului final al gospodăriilor casnice, care s-a majorat în primul semestru cu 4% faţă de anul trecut și a avut o contribuție la formarea Produsului Intern Brut de 87,8%. De asemenea, volumul exporturilor a crescut cu 13,9%, iar volumul importurilor – cu 18,1%.

„Îmbunătățirea esențială a unor indicatori macroeconomici comparativ cu prognozele inițiale au generat venituri adiționale la buget și a fost, de fapt, o surpriză plăcută pentru autorități. Totodată, majorările veniturilor interne vor fi practic compensate de către reducerea granturilor externe, iar principala diminuare a asistenței externe ține de reducerea transferurilor din parte Uniunii Europene pentru susținerea bugetului”, a menţionat expertul.

În opinia sa, „pe de altă parte, producția industrială a demonstrat o creștere nesemnificativă de 0,3%, iar producția agricolă a scăzut cu 5%. O creştere slabă se atestă şi în investițiile în activele materiale pe termen lung (+2,5%)”.

„Îmbunătățirea unor indicatori macroeconomici a jucat un rol important în rectificarea bugetară, însă a avut o influență mai mică decât diminuarea asistenței externe”, subliniază expertul.

INFOTAG precizează: Pe 27 octombrie, Parlamentul a adoptat rectificarea bugetului de stat pentru anul 2017, care presupune majorarea veniturilor şi cheltuielilor, precum şi reducerea finanţării externe.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.