Economie

BANCA TRANSILVANIA CONFIRMĂ CĂ VREA SĂ ACHIZIŢIONEZE 39,2% DIN ACŢIUNILE VICTORIABANK

08 noiembrie, 2017

Banca Transilvania (BT), care este a doua cea mai mare bancă din România, ai cărei acţionari sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), confirmă că intenționează să achiziţioneze 39,2% din acţiunile Victoriabank, care este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BERD, BT are nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei pentru a intra în capitalul Victoriabank, unde BERD deţine un pachet de 27,5% de acţiuni. Dacă solicitarea va fi aprobată, BERD şi Banca Transilvania vor deveni acționari majoritari ai Victoriabank, cu un pachet de 66,7%, fapt ce le va permite să ia orice decizii referitoare la administrarea primei bănci private din Moldova.

În comunicat se menţionează că este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe piața respectivă.

BERD intenţiona să achiziţioneze pachetul de 39,2%, care aparţine companiei „Insidown”, înregistrată în Cipru, prin intermediul unei companii create în acest sens, dar tranzacţia a eşuat. Acum, acest pachet poate fi cumpărat de BT, care anterior a manifestat interes pentru pachetul de 63,89% acţiuni ale Moldindconbank (MICB).

Potrivit surselor de încredere ale agenţiei INFOTAG, varianta intrării BT în MICB „nu a fost scoasă din agenda de lucru şi este destul de actuală”.

„Realizarea acesteia are ca scop de a uni Victoriabank și MICB pentru a crea cea mai mare instituție financiară din Moldova, devansând Moldova Agroindbank”, a spus interlocutorul agenției, menționând că, dacă fuziunea ar avea loc, MAIB oricum va rămâne lider de piață după volumul creditării.

În afară de BRRD, alţi acţionari mari la Victoriabank sunt fondatorii acesteia – primul preşedinte al conducerii băncii, Victor Ţurcan (10,45%) şi adjunctul său, Galina Proidisvet, care împreună cu rudele deţine circa 15% din acţiuni.

INFOTAG precizează: La finele lunii septembrie 2017, Victoriabank a obţinut un profit de 238 mil. lei. Banca deţine active în valoare de 13,6 mlrd. lei şi un capital de 2,5 mlrd. lei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.