Economie

IDIS VIITORUL: SECURITATEA ENERGETICĂ A REPUBLICII MOLDOVA RĂMÂNE DEOCAMDATĂ DOAR PE HÂRTIE

08 noiembrie, 2017

Securitatea energetică a Republicii Moldova rămâne deocamdată doar pe hârtie, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Iurie Gotişan.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său că „acest fapt ţine, în primul rând, de dependenţa absolută a republicii de gazul rusesc livrat de Gazprom”.

„Anume statele care au avut şi mai au conflicte, inclusiv militare, cu Federaţia Rusă şi-au diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale, în particular Georgia şi Ucraina. Prima, importă gaze pentru consumul intern de peste 95% din Azerbaidjan, iar a doua din Uniunea Europeană. Moldova trebuie să se axeze pe construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, care va permite să reducem dependența de gazul rusesc”, consideră expertul.

Potrivit lui, în cazul funcționalității depline a gazoductului, o problemă pentru consumatori ar fi majorarea tarifelor, însă doar pe termen scurt.

„Pentru a utiliza la capacitate maximă gazoductul, Guvernul Republicii Moldova trebuie să se concentreze pe construcţia tronsonului până la Chișinău până la sfârșitul anului 2018”, a menţionat Gotişan.

INFOTAG precizează: Construcția gazoductului transfrontalier Iași-Ungheni a început în 2013 și a fost finalizată în august 2014. Lungimea gazoductului pentru furnizarea gazului din România este de 44 km. Costurile de construcție au costat 26 de milioane de euro, majoritatea fondurilor fiind alocate de Uniunea Europeană. Conducta de gaz are o capacitate de 1,5 mlrd. metri cubi, ceea ce permite acoperirea necesităților Republicii Moldova de gaze naturale. Cu toate acestea, conducta de gaz nu a funcționat la putere maximă. Pentru aceasta, conducta trebuie extinsă până la Chișinău. Construcția va necesita investiții în sumă de 100 de milioane de euro, din care 10 mil. euro vor fi alocaţi de Uniunea Europeană. O parte din bani vor fi oferiţi sub formă de împrumuturi de la BERD și BEI.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.09 09:36 Foma
    Asa si este din pacate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.