Economie

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI A PREZENTAT OAMENILOR DE AFACERI DE LA NORDUL MOLDOVEI OPORTUNITĂŢI DE DEZVOLTARE

14 noiembrie, 2017

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că principala realizare a legislativului în domeniul susţinerii antreprenoriatului este simplificarea procedurilor şi excluderea interferenţei statului şi a funcţionarilor cu mediul de afaceri. O declaraţie în acest sens el a făcut în ajun la întâlnirea cu oamenii de afaceri din regiunea de nord a ţării.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Parlamentului, el a amintit că numărul organelor cu funcţii de control a fost redus de la 58 la 18, iar controalele sunt planificate din timp, vor avea o durată mai mică şi vor fi mai puţin invazive. De asemenea, a fost redus numărul actelor permisive de la 416 la 149, iar funcţionarii care admit abuzuri vor fi sancţionaţi aspru.

Conform calculelor preliminare, modificările aprobate ar permite sectorului privat să economisească anual circa 43,6 milioane lei doar din efortul administrativ, iar sectorului public – 18,4 milioane lei.

Speakerul susţine că o altă prioritate a guvernării este „decriminalizarea infracţiunilor economice şi reducerea constrângerilor şi riscurilor nejustificate pentru agenţii economici”. El a precizat că întemniţarea businessmenilor duce cel mai des la închiderea afacerilor, implicit la pierderea locului de muncă pentru mai mulţi angajaţi, precum şi la pierderi pentru economie.

„Oamenii de afaceri vor avea posibilitatea să-şi recunoască vinovăţia pentru infracţiunea comisă, să înlăture consecinţele şi să achite la bugetul de stat sancţiunile pecuniare”, a spus Candu.

Potrivit lui Andrian Candu, de la începutul anului viitor, la Serviciul Fiscal de Stat va fi depus un singur raport care vizează angajaţii, în loc de cinci câte sunt în prezent. Adiţional, va fi creat un ghişeu unic în raportare pentru toate rapoartele fiscale, financiare şi statistice.

Preşedintele Parlamentului a mai vorbit despre excluderea carnetelor de muncă şi alte modificări importante din Codul muncii, despre crearea parcurilor IT şi dezvoltarea strategică a tehnologiilor informaţionale în Moldova. De asemenea, el a vorbit despre stabilitatea sectorului bancar, programele sociale promovate, inclusiv „Tichetele de masă”, „Prima Casă”, „Femei în afaceri”, „Învăţământul dual” şi „Regim viza atractiv”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.