Economie

GET MOLDOVA: COMPANIILE CU CAPITAL STRĂIN GENEREAZĂ 23% DIN VALOAREA ADĂUGATĂ ÎN MOLDOVA

15 noiembrie, 2017

Companiile cu capital străin, a căror cotă este de 7%, generează 23% din valoarea adăugată în Moldova. Acest lucru a fost constatat de un studiu realizat de Echipa Economică Germană (GET Moldova).

Potrivit agenţiei INFOTAG, reprezentantul GET Moldova, Woldemar Walter, a menţionat că aceste companii asigură şi 15% din numărul total al locurilor de muncă în republică, fiind cu 71% mai productive decât cele naţionale şi plătesc salarii mai mari angajaţilor, astfel îmbunătăţind bunăstarea populaţiei şi contribuind la impozite mai mari.

„Companiile cu investiţii străine directe sunt o sursă importantă a venitului de stat, având în vedere că acestea aduc 34% din impozitul pe venit. Adiţional, acestea contribuie şi la alte impozite prin salarii mai mari şi astfel stabilizează sistemul social prin contribuţii mai mari la sistemul de securitate socială (21% din total). Acest lucru arată să Guvernul RM trebuie să depună eforturi mai mari pentru a atrage companiile străine”, consideră el.

Şeful GET Moldova, Ricardo Giucci, a spus că suma investiţiilor străine directe pe cap de locuitor în Moldova constituie $741, ţara ocupând penultimul loc printre ţările din regiune. Pe ultimul loc se află Ucraina cu $623. În România, acest indice constituie $3,5 mii pe cap de locuitor.

„Însă acest indice nu poate fi considerat unul universal. Dacă comparăm investiţiile cu PIB, atunci Moldova se situează la mijlocul clasamentului, cu 41% din PIB. De aceea, putem spune că există motive pentru a fi optimişti”, consideră el.

Expertul a remarcat că 61% din investiţiile străine directe în Moldova vin din partea UE, iar 65% din exporturile Moldovei ajung în ţările europene. Un alt mare investitor în Moldova este Rusia cu o pondere de 28%. Investiţiile acesteia sunt direcţionate preponderent în sectorul energetic al ţării.

„Cele mai multe investiţii sunt făcute în sectorul energetic – 33%, în domeniul financiar – 18%, în industria prelucrătoare – 16%, în domeniul imobiliar – 10%, în hoteluri şi restaurante – 9%, în comerţul cu ridicat şi cu amănuntul – 9%, în agricultură – 1%”, a spus el.

Studiul a fost efectuat în baza datelor Biroului Naţional de Statistică şi Băncii Naţionale.

INFOTAG precizează: GET Moldova reprezintă un grup de economişti care consultă Guvernul Moldovei pe domeniul economic începând cu 2010.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.15 11:52 Grigore
    Asa si este, noi trebue sa atragem investitorii strain mai activ si mai efectiv!
  2. 2017.11.15 11:54 Stas
    Clar ca investitiile straine sustin PIB-ul Moldovei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.