CREDITE AGRO

Economie

EXPERŢII: NEGOCIEREA ACORDULUI DINTRE UCRAINA ŞI MOLDOVA PRIVIND FUNCŢIONAREA COMPLEXULUI HIDROENERGETIC NISTREAN VA DUCE LA MOARTEA RÂULUI

22 noiembrie, 2017
<mt_str50>

Negocierea acordului privind funcţionarea complexului hidroenergetic nistrean va duce la moartea râului, consideră preşedintele Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-Tiras”, Ilie Trombiţchi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la o conferinţă de presă, el a spus că „în proiectul acordului există multe contradicţii. De exemplu, în document, sub denumirea complexului hidroenergetic nistrean se subînţelege rezervorul de pe Nistru şi două staţii hidroelectrice. Iar despre construcţia a şase noi centrale hidroelectrice nu se menţionează nimic. În acest timp, aceste staţii hidroelectrice nu vor fi „mici”, fiecare dintre ele va fi similară cu cea din Dubăsari”.

Potrivit expertului, „unul dintre principalele puncte ale Convenţiei ONU privind protecţia si utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaţionale este utilizarea sigură a resurselor de apă. Dar procesul de negocieri cu Ucraina, de fapt, privează Moldova de orice iniţiativă. De exemplu, până la sfârşitul lunii noiembrie, Guvernul Ucrainei ar trebui să ofere Moldovei documentul „Cu privire la gestionarea complexului hidroenergetic nistrean”. Având în vedere că acordul ar putea fi semnat în 2017, specialiştii moldoveni au la dispoziţie aproximativ o lună pentru a studia acest document de două sute de pagini”.

Fostul-director al ANRE, Victor Parlicov, a menţionat că „încheierea acordului în această formă ar putea duce la o creştere a tensiunii dintre Moldova şi Ucraina pe mulţi ani înainte. Semnarea acordului trebuie amânată până la realizarea unui studiu al experţilor, care vor evalua impactul asupra mediului înconjurător, social şi economic”.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a accentuat că „acest acord este vital pentru Republica Moldova, pentru cetăţenii ţării, dar şi cei ai Ucrainei, din regiunea Odesa”.

„În primul rând, acest acord trebuie negociat în mod transparent. În al doilea rând, analiza detaliată a tuturor prevederilor privind funcţionarea complexului hidroenergetic Nistrean va dura mult timp”, a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.22 16:19 Ivan
    Acum puterea la Chisinau si la Kiev sunt impreuna, noi nu avem nici o sansa!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player