Economie

​ ALŢI 25 DE ANTREPRENORI VOR BENEFICIA DE FINANŢARE ÎN SUMĂ DE 5,85 MIL. LEI ÎN CADRUL PROGRAMULUI PARE 1+1

26 noiembrie, 2017

Programul de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 va oferi 5,85 mil. lei pentru realizarea proiectelor a 25 de antreprenori. Ei au semnat vineri contractele de finanţare nerambursabilă cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

Surse din cadrul Organizaţiei au relatat pentru INFOTAG că aportul beneficiarilor este de 16 mil. lei. În cadrul proiectelor vor fi create 74 de locuri de muncă. 11 antreprenori sunt lucrători migranţi reveniţi în Republica Moldova, iar restul sunt rude de gradul I ale acestora.

Cei mai mulţi beneficiari, 18 la număr, vor investi în agricultură, inclusiv în cultivarea de cereale, viţă-de-vie, pruni, nuci, aluni, cătină, legume în spaţii protejate, dar şi în creşterea animalelor. Totodată, patru beneficiari vor presta servicii de terasament, forare, centre educaţionale pentru copii, activităţi de fitness. Alţi trei beneficiari şi-au concentrat activitatea în industria de prelucrare şi sectorul agroalimentar: producerea mobilei, fabricarea încălţămintei, a produselor de patiserie, simigerie şi panificaţie.

Finanţarea din bugetul de stat va permite lansarea a 10 start-upuri şi extinderea a 15 afaceri active pe piaţă.

În primele 10 luni ale anului 2017, ODIMM a semnat 152 de contracte de finanţare nerambursabilă în sumă de circa 30 mil. lei, care vor atrage investiţii de peste 97,5 mil. lei. Totodată, pentru implementarea Programului PARE 1+1, anul acesta în bugetul de stat sunt prevăzute 40 mil. lei.

După cum a informat anterior INFOTAG, Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit până în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranţi, cetăţeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I. Programul activează în baza regulii "1+1", astfel încât fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Fiecare antreprenor începător poate beneficia de un grant de până la 20 0 mii lei. În pofida promisiunilor, în ultimul timp, contribuţia statului este de trei ori mai mică decât investiţiile proprii ale antreprenorilor începători.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.