Economie

IPP: MOLDOVA TREBUIE SĂ EVITE CU ORICE PREŢ SEMNAREA ACORDULUI PRIVIND COMPLEXUL HIDROENERGETIC NISTREAN, PROPUS DE UCRAINA

12 decembrie, 2017

Moldova trebuie să evite cu orice preţ semnarea în 2017 acordului privind Complexul hidroenergetic nistrean, propus de Ucraina, consideră expertul în energetică şi mediu al Institutului de Politici Publice (IPP), Ion Efros.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu că „varianta actuală a documentului trezeşte temeri serioase, deoarece acolo lipseşte menţiunea despre cele şase hidrocentrale pe care vrea să le construiască Ucraina”.

În opinia expertului, documentul nu prevede crearea unui mecanism pentru compensarea pierderilor de apă, nu stabileşte norma minimului necesar al nivelului apei în Nistru, iar Moldova va fi lipsită de dreptul de a utiliza apa din lacul tampon pe o perioadă de cel puţin 30 de ani.

„De aceea, Moldova trebuie să insiste pe includerea în document a unor prevederi clare privind debitele minime asigurate pe Nistru în diverse perioade ale anului în funcţie de hidraulicitate, precum şi a altor parametri ai fluxului de apă asigurat. Autorităţile trebuie să ceară Ucrainei să nu mai construiască cele şase hidrocentrale electrice până la efectuarea unui studiul de impact de mediu”, a menţionat expertul.

El consideră că Moldova ar putea deveni un caz unic al unei ţări europene din secolul 21 în care ar fi posibilă înnămolirea celui de-al şaselea râu (fluviu) după mărime al Europei.

„Un astfel de scenariu antiutopic pare tot mai real cu un Guvern care îşi minează propria ţară cu o viteză năucitoare, cu o tăcere inexplicabilă a donatorilor şi partenerilor de dezvoltare, cu o populaţie inconştientă de dezastrul care se prefigurează şi mai ales cu o mass-medie somnolentă”, susţine expertul.

După cum a informat anterior INFOTAG, la 13 iulie 2016, Guvernul Ucrainei a aprobat Programul de dezvoltare hidroenergetică până în anul 2026, program care prevede construirea a şase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului. Construcţia a provocat îngrijorare în mediul expert al ecologiştilor din Moldova şi Ucraina şi protestele populaţiei din cele două ţări.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.12 11:23 Eva
    Pe noi asteapta o catastrofa daca Moldova semneaza asa contract!!!
  2. 2017.12.12 11:26 Sveatoslav
    Pozitia Moldovei acum este foarte delicata...
  3. 2017.12.12 11:27 Victor
    Nu semnam si punctu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.