Economie

ASOCIAŢIA INVESTITORILOR STRĂINI SPRIJINĂ PROIECTUL DE LEGE PRIVIND DECRIMINALIZAREA INFRACŢIUNILOR ECONOMICE

18 decembrie, 2017

Asociaţia Investitorilor Străini sprijină proiectul de lege privind decriminalizarea infracţiunilor economice. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut preşedintele acesteia, Alexander Koss, luni, în cadrul unei şedinţe la Ministerul Justiţiei, la care a fost discutată iniţiativa legislativă.

El a spus că membrii Asociaţiei au analizat detaliat acest proiect de lege şi au venit cu patru propuneri la acesta, care au fost luate în consideraţie de minister şi actualmente sunt incluse în document, lucru pentru care investitorii străini sunt recunoscători autorilor proiectului.

Alexander Koss a recunoscut că acest proiect de lege încă la etapa de elaborare a întâmpinat o anumită confruntare şi neacceptare.

"Moldova este o ţară mică şi aici nu este atât de simplu să faci afaceri, inclusiv din cauza numărului mare de organisme de control", a spus el, menţionând că în Moldova trebuie menţinută stabilitatea şi pacea, căci republica nu are nevoie de o situaţie ca în Ucraina , unde se atestă o confruntare între structurile statului.

Potrivit lui, Serviciul de Informaţii şi Securitate trebuie să se ocupe de integritatea şi securitatea statului, Centrul Naţional Anticorupţie trebuie să se ocupe de probleme corupţie, poliţia - de problemele ordinii de drept şi protecţia cetăţenilor, de piramidele financiare şi falsificatori, dar nu de problemele întreprinderilor mici şi mijlocii.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a mulţumit participanţilor la reuniune care au manifestat interes pentru discutarea proiectului de lege privind decriminalizarea infracţiunilor economice. El a atras atenţia participanţilor la şedinţă momentului principial, care constă în faptul că această lege "nu scuteşte pe nimeni de răspundere în faţa legii".

"Legea îi exclude pe antreprenori care sunt implicaţi în grupuri criminale", a spus ministrul, precizând că la proiectul de lege au fost făcute propuneri şi din partea partenerilor externi ai Moldovei, în special, din partea Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi Asociaţiri Oamenilor de Afaceri.

În special, proiectul de lege prevede excluderea infracţiunilor economice din Codul penal al Republicii Moldova. Dar există şi cei care sunt împotriva acestui fapt, de exemplu, FMI, care consideră că infracţiunile economice ar trebui să rămână în Codul penal.

Potrivit lui Vladimir Cebotari, procedura de dezbatere publică a acestui proiect de lege urmăreşte drept obiectiv de a găsi un compromis care să le convină tuturor.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Alexandru Baltag, şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege, considerând că acesta a fost elaborat şi va fi adoptat în interesul antreprenorilor, făcând condiţiile pentru a desfăşura afaceri mai atractive.

El susţine că, la discutarea proiectului de lege propus, ar trebui din start să fie separaţi antreprenorii de bună-credinţă de businessul criminal, ai cărui reprezentanţi trebuie să fie traşi la răspundere în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.18 18:47 Grigore
    Daca dl Koss spune ca proect de legea este bun> asta inseamna ca asa si este.
  2. 2017.12.18 18:50 Vlad
    Si la noi este lobi, proect de lege este lobi care fac businessmanii...
  3. 2017.12.18 18:52 Nikolai
    Ugolovnaia otvetstvennosti doljna biti, oamenii de afaceri trebue sa stie ca incalcari - drumu direct pe grate!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.