Economie

TRANSGAZ ROMÂNIA ȘI-A DESCHIS O REPREZENTANȚĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

19 decembrie, 2017

Transgaz România și-a deschis o reprezentanță în Republica Moldova - Societatea cu Răspundere Limitată ”EuroTransgaz”, pe care Agenția Servicii Publice a înregistrat-o în Registrul de stat al persoanelor juridice a RM.

Surse din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii au relatat pentru agenția INFOTAG, că printre principalele obiective de activitate ale noului agent economic sunt producerea, transportul, distribuția, stocarea și furnizarea gazelor naturale, transporturi prin conducte, depozitări, precum și activități de consultanță pentru afaceri și management.

Noua întreprindere va reprezenta Transgaz din România, care participă la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre Republica Moldova și România, inclusiv prin extinderea gazoductului Iași – Ungheni până la Chișinău, care urmează a fi dat în exploatare până la finele anului 2018.

În primul semestru al anului curent, Transgaz a obținut un profit net de 400,5 mil. lei românești (87,5 mil. euro), în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii cifrei de afaceri cu 26%. Compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru față de aceeași perioadă din 2016, până la 1,03 mlrd. lei (circa 226 mil. euro).

După cum a informat INFOTAG anterior, gazoductul magistral transfrontalier Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 km, a fost dat în exploatare încă în anul 2014 cu scopul de a reduce dependenţa Moldovei de unicul furnizor actual – compania rusă „Gazprom”. Construcţia conductei de gaz a costat 26,5 mil. euro, dintre care 80% au fost achitate de partenerii români şi europeni. Însă conducta nu a fost activată la capacitate maximă. Următoarea etapă a proiectului, a cărui implementare a început la sfârşitul anului 2016, este construcţia pe teritoriul Moldovei a gazoductului Ungheni-Chişinău, precum și a conductei de gaz Onești-Lețcani și a stației de compresoare pe teritoriul României. Finalizarea proiectului va însemna consolidarea piețelor statelor membre ale UE cu țările Parteneriatului estic și asigurarea securității aprovizionării cu gaze către regiune. Implementarea proiectului va crea premise pentru o nouă piață a gazelor naturale în Republica Moldova cu un flux de 1,5 mlrd. metri cubi pe an. În același timp, noile conducte vor fi capabile să asigure compatibilitatea cu presiunea din sistemul de gaz RM, astfel încât la frontieră să fie prevăzută o presiune de 38 bar.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.19 14:48 Fima
    Asta este bine, compania asta sa da ceva la buget? care trebue sa creste.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.