Economie

POLITICA NOUĂ A CHINEI: APROFUNDAREA REFORMELOR ȘI DESCHIDEREA CĂTRE LUME

21 decembrie, 2017

În cadrul celui de-al XIX Congres Național al Partidului Comunist, care a avut loc în data de 18 octombrie 2017, XiJinping a ținut un discurs în care a arătat necesitatea creării unul model nou și deschis a economiei. El a subliniat că “deschiderea aduce progresul, iar izolarea aduce inevitabil regresul”. “Poarta mare a Chinei va rămâne mereu deschisă, ceea ce o va face să se deschidă din ce în ce mai larg”, - a spus președintele chinez, - „Noua epocă a reformelor cere noi forme de deschidere a Chinei”.

La momentul actual lumea se confruntă cu transformări profunde a economiei globale. În timp ce negocierile Rundei Doha a OMC sunt în stagnare, China a înaintat inițiativa „Un Circuit, Un Drum”. China devine pilonul, pe care se sprijină noul ciclu a globalizării economice.

În cadrul Summitului liderilor industriali și comerciali cu privire la cooperarea economică din regiunea Asia-Pacific, XiJinping a declarat că în următorii 5 ani se preconizează că volumul importurilor Chinei va constitui 24 trilioane dolari, nivelul investițiilor străine atrase în China va atinge cifra de 2 trilioane USD și investițiile chinezești în afara granițelor vor ajunge la un nivel de aproximativ 2 trilioane USD.

Prin urmare, China, fiind a 2-a economie în lume și o țară în curs de dezvoltare cu un potențial enorm, se poziționează ca întâiul promotor al globalizării.

1. Dezvoltare pașnică promovează activ construirea “Unui Circuit, unui Drum”.

Inițiativa “Un Circuit, Un Drum”, care mai portă denumirea de “Centura economică a drumului mătăsii” și “Drumul mătăsii maritim al secolului XXI”, reprezintă o strategie a guvernului chinez care grupează proiectele de parteneriat bilateral și multilateral cu țările din regiune. Prin intermediul platformelor eficiente existente pentru cooperarea regională este formată o comunitate de interese, bazată pe încredere politică reciprocă, integrare economică, toleranță culturală, legătură spirituală a marii familii și responsabilitatea pentru destinul ei.“Un Circuit, Un Drum” devine un drum al păcii, prosperității, deschiderii și inovației în civilizația contemporană.

2. Accelerarea optimizării comerțului de mărfuri, stimularea serviciilor și promovarea culturii inovației

China încurajează tehnologiile înalte, fabricarea echipamentului, exportul mărfurilor de marcă, îmbunătățirea operațiunilor de reexport. Intensiv se dezvoltă outsourcing-ul serviciilor, se creează marca națională “Serviciile Chinei”. Se cultivă noi ramuri a comerțului, se sprijină dezvoltarea comerțului electronic transnațional. Se organizează expozițiile de import, creând platformă deschisă pentru demonstrarea imaginii țărilor și colaborare în domeniul comerțului internațional.

3. Îmbunătățirea mediului și modului de gestionare a investițiilor străine.

În China activează cu succes 11 zone de schimb liber, în care se implementează tratamentul național înainte de accesul intern (ce presupune tratarea egală a tuturor întreprinderilor înregistrate în țară) plus un sistem de gestionare a listelor negative (ce presupune revizuirea condițiilor impuse investitorilor străini cu scopul de a extinde numărul de sectoare în care străinii sunt lăsați să investească). Termenul de înregistrare a unei întreprinderi cu capital străin s-a micșorat de la o lună la 3 zile. În domenii precum licențierea, standardizarea, licitații publice, acces la programul “Fabricat în China 2025”, guvernul chinez tratează în mod egal întreprinderile naționale și cele cu capital străin. În plus, guvernul susține protecția proprietății intelectuale și strict pedepsește orice activități de încălcare a drepturilor în acest sens.

4. Promovarea modelului deschis de dezvoltare și optimizarea structurilor deschise în regiuni

În luna septembrie 2013 în orașul Shanghai a fost creată prima zonă experimentală de comerț liber. La moment activează 11 zone de acest tip, inclusiv în orașe Tianjin, Guandong, Fujian. Construirea zonelor de liber schimb a adus rezultate semnificative în domeniul reformei și inovației. Urmează să ne concentrăm asupra îmbunătățirii calității unor astfel de zone, să efectuăm analiza comparativă pe baza unui model internațional, să oferim o autonomie mai mare acestor zone și să efectuăm cercetări cu privire la crearea porturilor libere. Porturi libere permit circulația liberă a mijloacelor bănești și forței de muncă, au un regim vamal special cu reglementări vamale favorabile, fiind zone economice cu cel mai înalt nivel de deschidere. Studiile privind construirea porturilor speciale de liber schimb în China au o importanță deosebită pentru stimularea inovației și dezvoltarea economiei.

5. Crearea noilor metode de cooperare în domeniul investițiilor externe; formarea rețelelor de comerț, de investiții și de finanțare, de producție și de deservire, orientate spre lume.

Este necesar de stimulat cooperarea internațională în domeniul capacităților de producție, introducerea echipamentelor, tehnologiilor, standardelor și serviciilor chinezești în străinătate. În același timp, trebuie de acordat atenție sporită gestionării fuziunilor și achizițiilor, creării mărcilor comerciale internaționale, întăririi competitivității întreprinderilor.

6. Promovarea libertății, simplificarea comerțului și procesului investițional, manifestarea inițiativei în crearea unui mediu deschis.

China promovează comerț multilateral, construirea zonelor economice libere, ridicarea standardelor acestor zone în țările membre a inițiativei “Un Circuit, Un Drum” și în întreagă lume. De asemenea, China îmbunătățește nivelul de deschidere, discută acorduri investiționale și de comerț preferențial cu aceste țări, rezolvând litigiile apărute pe cale amiabilă.

Formarea unui model complet deschis este un obiectiv greu de atins, dar foarte important. Prin aprofundarea reformelor trebuie să rezolvăm problemele de dezvoltare, prin deschiderea către lume- să obținem noi oportunități de evoluție, prin manifestarea inițiativei în deschidere –să obținem inițiativa în dezvoltare. Trebuie să luptăm pentru marea victorie a socialismului cu specific chinez din nou eră, să luptăm neobosit pentru împlinirea visului marii renașteri a poporului chinez.

Principalele sarcini și măsuri pentru construcția zonelor de comerț liber sunt accelerarea schimbărilor în funcțiile organelor de stat, aprofundarea inovațiilor în managementul investițional, adaptat modelului deschis, promovarea activă a inovațiilor în sistemul de supraveghere a comerțului și în sistemul comercial, consolidarea sistemului juridic și garanțiilor politice.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.21 19:15 David
    Peste trei-cinci ani China sa fie numer unu in toate lume!!!
  2. 2017.12.21 19:16 Filimon
    Clar ca Moldova trebue sa face prietenie cu China...
  3. 2017.12.22 12:32 Elena
    Acum toti vor sa fie prieten cu China... si este clar ca buna ziua de ce&

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.