Economie

„TRANSGAZ” DIN ROMÂNIA A DEPUS CEREREA DE PARTICIPARE LA CONCURSUL DE PRIVATIZARE A COMPANIEI MOLDOVENEŞTI „VESTMOLDTRANSGAZ”

29 decembrie, 2017

Operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor naturale „Transgaz” a depus o cerere de participare la concursul de privatizare a companiei moldoveneşti „Vestmoldtransgaz”, anunţă presa din România.

După cum a informat anterior INFOTAG, Agenția Proprietății Publice (APP) a RM a lansat concursul în luna octombrie. Preţul iniţial de vânzare al întreprinderii, care deserveşte conducta de gaze Iaşi-Chişinău pe teritoriul RM, este de 180 mil. lei (circa 9 mil. euro). Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie cel puţin 93 mil. euro pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

Imediat după anunţarea concursului, experţii au declarat că aceste condiţii au fost create special pentru compania română „Transgaz”, care şi-a confirmat interesul de c achiziţiona compania moldovenească şi de a participa la extinderea gazoductului până la Chişinău.

Societatea „Vestmoldtransgaz” a fost înfiinţată de Guvernul RM în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni, a cărui conductă va fi prelungiră până la Chişinău până la sfârşitul anului 2018.

Proiectul va fi realizat cu ajutorul partenerilor europeni. Astfel, Banca Europeană de Investiții și BERD vor oferi câte 41,5 milioane de euro pentru implementarea sa. În cursul proiectului, lansat la sfârșitul anului 2016, se prevede şi construcţia conductei Oneşti-Leţcani, cu o staţie de comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Finalizarea proiectului va însemna unificarea piețelor statelor membre ale UE cu țările Parteneriatului Estic și asigurarea securității aprovizionării cu gaze în regiune. Implementarea proiectului va crea premise pentru o nouă piață de desfacere a gazelor naturale în Republica Moldova cu un flux de 1,5 miliarde metri cubi pe an. Totodată, noile conducte vor putea asigura o presiune compatibilă cu cea din sistemul de gaze al Republicii Moldova, astfel că la graniţă va fi asigurată o presiune de 38 bari”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.