Economie

EXPERT-GRUP: SINTEZA RAPORTULUI KROLL-2 RIDICĂ MAI MULTE ÎNTREBĂRI CĂTRE AUTORITĂŢILE MOLDOVEI

29 decembrie, 2017

Sinteza raportului Kroll-2, prezentat de Banca Naţională a Moldovei (BNM), ridică mai multe întrebări referitor la acţiunile autorităţilor în perioada când a fost comis furtul miliardului, consideră specialiştii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un studiu al Centrului se menţionează că, „în primul rând, trezeşte întrebări lipsa numelor concrete ale participanţilor la fraudă, afară de numele lui Ilan Şor, prezentat încă în primul raport”.

„Nu există nicio informaţie despre acţiunile autorităţilor, în primul rând, BNM, în perioada lunii noiembrie 2014: nu este clar de ce nu au fost întreprinse niciun fel de măsuri pentru a opri transferul de bani în străinătate de la băncile problematice (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank), de ce BNM nu a introdus administrarea specială în aceste bănci, aşa cum prevede legea?”, se întreabă experţii.

În opinia lor, „o altă întrebare se referă la utilizarea creditelor acordate de BNM ca garanţii ale Guvernului pentru recuperarea depozitelor şi creditelor dubioase, fapt ce a dus la furtul miliardului”.

„Criza de la Banca de Economii, cu înlocuirea acționarilor cu persoane afiliate escrocilor și emiterea unui număr mare de credite, a început în 2012, iar Guvernul și Banca Națională a știut despre aceasta, căci era vorba despre una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, dar nu a fost făcut absolut nimic”, spun experții.

„Dacă autoritățile ar fi întreprins aceste acțiuni la timp, Moldova ar fi putut evita criza economică şi bancară severă, dar deocamdată perioada anilor 2012-2014 rămâne o pagină neagră în istorie, cu o mulțime de neclarităţi pentru societatea moldovenească”, au concluzionat experții.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.