Economie

BANCA MONDIALĂ ESTIMEAZĂ O CREŞTERE ECONOMICĂ DE 3,8% PENTRU MOLDOVA ÎN ANUL 2018

11 ianuarie, 2018

În anul 2018, economia Moldovei va înregistra o creştere de 3,8%, iar în 2019 – 3,6%. Potrivit agenţiei INFOTAG, acestea sunt estimările Băncii Mondiale făcute în raportul privind Perspectivele Economice Globale (Global Economic Prospects).

Comparativ cu ultimul raport, din iunie 2017, prognoza a crescut cu 0,1%. Pentru anul 2020 Banca Mondială prognozează o creştere a PIB-ului Moldovei la nivelul de 3,3%.

Potrivit estimărilor, economia Moldovei va creşte ca urmare a sporirii investițiilor publice și a remitențelor din străinătate de către muncitorii migranți, a creşterii investițiilor străine în contextul îmbunătățirii situației din sectorul financiar și a climatului de afaceri.

În același timp, experții BM susţin că printre riscurile pentru creșterea economică se numără posibila încetinire a implementării reformelor din cauza alegerilor parlamentare din 2018, precum și posibila creștere economică mai slabă a partenerilor principali ai Moldovei – Uniunea Europeană și Rusia, care ar putea afecta negativ creșterea economică a RM.

În ceea ce privește anul trecut, Banca Mondială a redus prognoza pentru republică de la 4% la 3,5%, în ciuda faptului că, potrivit statisticilor moldovenești, PIB-ul republicii a crescut cu 3,8% în primele nouă luni, inclusiv cu 5,4% trimestrul trei.

INFOTAG precizează: Ministerul Economiei prognozează pentru anul 2018 o creștere a PIB-ului de 3%, iar pentru 2019 și 2020 – de 4%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.