Economie

ÎN 2017, VOLUMUL INVESTIŢIILOR ÎN DEZVOLTAREA REGIUNII DE NORD A MOLDOVEI A CRESCUT DE 2,5 ORI

11 ianuarie, 2018

În anul 2017, volumul investiţiilor străine în dezvoltarea regiunii de nord a Moldovei a constituit 34,3 mil. lei, fiind de 2,5 ori mai mult decât în 2016 (13 mil. lei).

Surse din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au comunicat pentru INFOTAG că a fost lansată realizarea a şase proiecte: patru proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare și două proiecte de eficiență energetică a clădirilor publice în valoare totală de 18,08 mil. lei. Banii au fost oferiţi din sursele Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Totodată, din sursele Guvernului Cehiei, ADR Nord a început implementarea a două proiecte în valoare de 11,80 mil. lei, iar cu sprijinul Estoniei – două proiecte în valoare de 1,20 mil lei. De asemenea, România a finanțat cu 3,21 mil. lei implementarea unui proiect de dezvoltare a afacerilor. Mijloacele financiare atrase din surse externe urmează, în mare parte, să fie valorificate în anul 2018.

În 2017, valoarea totală a investițiilor este de 103,8 mil. lei, din care 69,5 mil. lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Din aceşti bani au fost finanțate 13 proiecte, fiind construiţi 58,6 km de rețele de apeduct, o stație de tratare a apei și o stație de epurare a apelor uzate. De asemenea, au fost inițiate lucrările de eficientizare energetică a trei clădiri publice.

ADR Nord menţionează că pentru anul 2018 agenţia şi-a pus drept obiective asigurarea accesului la servicii și utilități publice calitative prin implementarea proiectelor de infrastructură fizică; facilitarea creșterii economice sustenabile şi îmbunătățirea guvernanței în regiune.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.12 10:10 Grigore
    Nordul tot timpul a fost mai dezvoltat ca sudu Moldovei, de ce nimic nu sa face la sud?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.