Economie

OPINIA EXPERŢILOR: TARIFUL LA GAZE TREBUIE DIMINUAT CU 30%

19 ianuarie, 2018

Există premise ca Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să reducă tariful la gaze pentru consumatorul final cu cel puţin 30%, consideră experţii în energetică.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, expertul Sergiu Tofilat a spus că „cotaţiile mondiale la resursele energetice scad vertiginos, însă ANRE nu se grăbeşte să revizuiască tarifele, iar motivul este unul politic”.

El susţine că „Moldovagaz” cumpără gazele ruseşti la preţul de $174 pentru o mie de metri cubi, însă îl livrează populaţiei la un preţ dublu, de $346”.

„Un astfel de dezechilibru a condus la faptul că numai în 2017 consumatorii au plătit furnizorului moldovenesc cu peste un miliard de lei mai mult și nimeni nu știe modul în care „Moldovagaz” gestionează acest excedent”, a spus expertul, fără a exclude că autoritățile au decis să amâne revizuirea tarifului pentru toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare, pentru a câștiga puncte în cursa electorală. Până atunci, oamenii vor plăti același preț, ceea ce va aduce companie monopoliste încă cel puțin 800 de milioane de lei.

Expertul Tudor Şoitu a amintit că „metodologia de calculare a tarifelor prevede revizuirea acestora în cazul în care cursul valutar se schimbă cu 5%. Însă din 2016, de la ultima revizuire a tarifului, leul s-a apreciat mult – de la 21 la 17 lei pentru un dolar american, însă ANRE nu întreprinde nimic”.

Potrivit calculelor sale, conform cursului de astăzi, consumatorul trebuie să plătească 4,2 lei pentru un metru cub de gaze, dar nu 6,3 lei.

„Acest tarif putea fi aprobat încă în vară,d ar se pare că conducerea ANRE „independente” nu este interesată să acţioneze în favoarea cetăţenilor Moldovei”, a spus specialistul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.