Economie

ANRE PROMITE SĂ ANALIZEZE POSIBILITĂŢILE DE MODIFICARE A TARIFELOR LA GAZE

23 ianuarie, 2018

Critica în adresa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), adusă de experţi şi de formaţiunile politice referitor la tarifele prea mari la gaze pentru consumatori, nu a rămas neobservată.

Într-un comunicat al instituţiei în acest sens, citat de agenţia INFOTAG, se menţionează că ANRE va analiza rezultatele activităţilor desfăşurate pe piaţa gazelor naturale în anul 2017, inclusiv prognoza preţului de import al gazelor pentru anul 2018, după care va aproba noile tarifele pentru furnizarea gazelor.

Agenţia promite că la evaluare se va ţine cont de toţi factorii determinaţi în formarea preţurilor la gazele naturale, inclusiv evoluţiile cursului valutar şi ale preţului de import.

ANRE subliniază că tarifele sunt determinate şi calculate în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a tarifelor şi preţurilor reglementate la gazele naturale. Agenţia menţionează că noile tarife se determină în baza valorii prognozate a preţului mediu anual de procurare al gazelor naturale, şi nu în baza preţurilor semestriale sau trimestriale.

După cum a informat anterior INFOTAG, mai mulţi experţi şi mişcări politice au criticat activitatea ANRE, considerând că aceasta este obligată să revizuiască tarifele actuale la gaze pentru consumatori cu cel puţin 30%. Drept argument este adus faptul că preţul de achiziţie a gazelor s-a redus în ultimul an aproape cu o treime, iar leul s-a apreciat în raport cu dolarul american cu aproape 20% de la ultima revizuire a tarifelor, în 2016.

În prezent, Moldova achiziţionează gaze naturale de la compania rusă „Gazprom” la preţul de circa $174 pentru o mie de metri cubi, iar „Moldovagaz” îl livrează populaţiei la un preţ dublu, de 6,138 lei pentru un metru cub sau $360 pentru o mie de metri cubi. Experţii au calculat că, numai în 2017, consumatorii au plătit furnizorului moldovenesc cu circa 1,5 miliarde de lei mai mult.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.23 11:09 Grogore
    P)DM pregateste asta numai toamna innainte de alegerile.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.